Ziua NATO în România, marcată la Cluj-Napoca

Ziua NATO în România a fost marcată la Cluj-Napoca ieri printr-un ceremonial militar organizat la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” din Cluj-Napoca. Manifestarea s-a desfăşurat în baza Legii nr. 390/2004 care a instituit sărbătorirea Zilei NATO în România în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie. La alegerea datei s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului românesc la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

La ceremonia de arborare a Drapelului NATO din Cluj-Napoca au participat ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, generalul de brigadă Nicolae Tonu, personal militar şi civil din comandamentul marii unităţi.

Ministrul Dîncu a afirmat în cadrul discursului susținut cu ocazia ceremoniei de la comandamentul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării, ca membru al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume.

„Aderarea, în urmă cu 18 ani, la Alianţa Nord-Atlantică a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării. Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual. Fiind o comunitate bazată pe valori precum libertate, democraţie şi stat de drept, NATO a generat transformări profunde în societatea românească. Astfel, aprilie 2004 rămâne în istoria ţării drept momentul în care a fost arborat, pentru prima dată, drapelul românesc la sediul NATO, momentul în care românii au înţeles conceptul de apărare colectivă, înscris în tratatul fondator al Alianţei: „Toţi pentru unu, unul pentru toţi!””, a declarat Vasile Dîncu, duminică, la Cluj, la ceremonia dedicată Zilei NATO.

Potrivit acestuia, această expresie este cu atât mai plină de semnificaţii în această perioadă, în care vedem în fiecare zi efectele unui război nemilos care se desfăşoară atât de aproape de graniţele României.

„Aderarea la NATO a adus cu sine schimbări importante şi la nivelul organismului militar. Avem, astăzi, o armată profesionistă, experimentată, care şi-a exersat capacităţile în misiuni în teatrele de operaţii. Mai mult decât atât, militarii români operează astăzi pe baza unor proceduri şi concepte moderne de conducere a acţiunilor militare, ce se menţin la un nivel de interoperabilitate optim prin numeroase exerciţii şi aplicaţii organizate în format aliat. Încă de la invadarea Crimeei de către Federaţia Rusă, în anul 2014, România a susţinut importanţa geostrategică pentru NATO a regiunii extinse a Mării Negre propunând, în mod constant, măsuri pentru întărirea flancului estic. Iar Alianţa a răspuns, de fiecare dată, favorabil, astfel că beneficiem astăzi în România de o arhitectură de securitate completă şi permanentă, pornind de la Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, continuând cu Divizia Multinaţională Sud-Est de la Bucureşti şi terminând cu Corpul Multinaţional Sud-Est de la Sibiu”, a afirmat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a reiterat faptul că România are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut