Încă o platformă pentru gunoi de grajd într-o localitate clujeană

După ce la începutul acestei săptămâni a fost recepționată o platformă de depozitare a gunoiului de grajd în localitatea Mica, Ministerul Mediului a anunțat inaugurarea unei facilități similare în comuna clujeană Unguraș, ambele obiective fiind realizate pentru a preveni infestarea apei cu nitrați.

Platforma din Unguraș are o capacitate de stocare de 1.566 metri cubi/an, valoarea totală a invstiției fiind de 1.990.976 lei cu TVA, din care 98.866 lei cu TVA reprezintă cofinanţarea comunei. Pentru comparație, să spunem că platforma din Mica are o capacitate de 1.541 metri cubi/an, și a costat 1,74 milioane lei, din care 89.021 lei reprezintă contribuția comunei.

Și platforma din Unguraș are rolul de a oferi un spațiu colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri şi gospodari, care nu au mijloace de a gestiona corect bălegarul. Astfel, ei vor putea să-l depoziteze, în vederea compostării, fără riscul de a polua cu nitraţi apa din pânza freatică, iar ulterior să poată să beneficieze de un îngrăşământ organic de calitate. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat de autoritățile locale prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. Reamintim că nitraţii sunt periculoşi pentru că apa din pânza freatică infestată ajunge în fântâni sau în alte surse de alimentare și, odată consumată, scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară. Nitraţii mai pot provoca avorturi spontane şi infertilitate masculină.

Ca și la Mica, autorităţile locale din Unguraș beneficia, pe lângă platforma propriu-zisă, de un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o maşină de împrăştiat mraniţa (compostul rezultat). De gestionarea platformei se vor ocupa autoritățile locale, iar Ministerul va monitoriza activitatea.
Reamintim că la nivel național se desfășoară proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, care vizează implementarea Directivei ”Nitraţi”, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Prin acest proiect, aflat în a doua fază, cea de finanţare adiţională, au fost finanţate 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a fost alocată pentru 5 ani, până în martie 2022.

La momentul demarării proiectului, în 2008, zeci de localitați din județul Cluj, inclusiv orașe, au fost identificate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi din gunoi de grajd.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut