Active de aproape 90 miliarde lei, la fondurile de pensii private

În ultima lună a anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active în valoare de 85,98 miliarde de lei, iar fondurile de pensii facultative (Pilonul III) aveau active de 3,28 miliarde de lei, în creştere semnificativă faţă de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) afirmă că investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 87% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei, iar o mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la Bursa de Valori București.
Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,259 miliarde de lei, pe locul doi de aflau acţiunile, cu 21,273 miliarde de lei, iar obligaţiunile corporative se situau pe locul al treilea, cu 5,707 miliarde de lei. Conform datelor ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 7,761 milioane de participanţi, iar pe Pilonul II sunt active fondurile Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

În Pilonul III, cele mai multe investiţii au fost efectuate local (peste 90%), majoritatea fiind denominate în lei (89%). Titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 2,003 miliarde de lei, pe locul doi se aflau acţiunile, cu 914,493 milioane de lei, în timp ce obligaţiunile corporative se situau pe locul trei, cu 118,291 milioane de lei, respectiv 3,61% din totalul activelor.

Fondurile de pensii facultative aveau 560.716 de participanţi, iar pe Pilonul III sunt active fondurile Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut