Un nou proiect social finalizat de Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca

În cadrul Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca va funcționa în curând un program after-school destinat copiilor nevoiași. Lucrările efectuate la noul corp de clădire au fost finalizate, iar clădirea a fost binecuvântată astăzi de ÎPS Părinte Mitropolit Andrei.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a participat joi, 2 septembrie, la inaugurarea celui mai nou corp de clădire, în cadrul căreia va funcționa cel de-al treilea proiect social-filantropic al Parohiei „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca.

Programul after-school pentru copiii din familii defavorizate se dorește un loc unde elevii să aibă acces nelimitat la mijloace moderne pentru învățământul on-line și nu numai. Este al treilea proiect social derulat de parohia clujeană „Sfânta Treime”, pe lângă cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și casa de oaspeți „Sfântul Ilie”. ÎPS Părinte Mitopolit Andrei a săvârșit slujba de sfințire a edificiului, înconjurat de un sobor de preoți, între care Pr. Cristian Baciu (preotul paroh al Parohiei „Sfânta Treime”), Pr. Vicar Iustin Tira și Pr. Vasile Nemeș (inspectorul eparhial al Arhiepicopiei Clujului). La final, ÎPS Părinte Mitropolit a adresat și un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța faptelor bune și a credinței pentru mântuirea omului: „E bine să avem credință dreaptă și puternică, care să se răsfângă în viața de zi cu zi în toate faptele noastre cele bune. Credința fără fapte bune este moartă. Avem multe exemple din viața creștină care ilustrează acest adevăr. Dragostea creștină nu e teorie, e o formulă goală dacă nu are acoperire. Adevărata dragoste creștină se dovedește prin fapte concrete, dragostea care se materializează prin fapte de filantropie concrete. Oameni cu suflet mare s-au angajat la o lucrare deosebită, iar noi îl rugăm pe bunul Dumnezeu să le dea sănătate și ajutor”.

Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la inaugurare au fost prezenți între alții prof. univ. dr. Traian Bojiță, preşedintele Fundației Transilvania Leaders din Cluj-Napoca, împreună cu membri acestei fundații, susţinători şi investitori ai acestui proiect filantropic, între care fostul Ministru de Interne și al Transporturilor Ioan Rus și președintele Consiliului de Administrație al grupului Banca Transilvania, Horia Ciorcilă, profesorul, diplomatul și omul politic Vasile Pușcaș (membru în Consiliul Parohial al Parohiei „Sfânta Treime”), căruia părintele Cristian Baciu ține să-i mulțumească în mode deosebit pentru implicare, el fiind păuntea de legătură între parohie și Fundația Transilvania Leeaders.

„Clădirea a fost edificată într-un an, noiembrie 2019 – noiembrie 2020, și are două niveluri: parter și mansardă, cu o suprafață utilă de 250 de metri pătrați. În acest spațiu va funcționa cel de-al treilea proiect al parohiei, pe lângă cantina socială și casa de oaspeți, un program after-school destinat copiilor din familii nevoiașe. Biserica a re datoria să se implice în activitățile cu semenii, în acțiunile caritabile. Prin toate aceste activități, ne străduim ca omul să nu se simtă singur în tristețea sa. La aceasta se rezumă întreaga propovăduire. Nu merită trăită decât o viață pusă în slujba semenilor. Mulțumesc tuturor pentru implicare și dăruire”, a spus promotorul și coordonatorul proiectului, părintele Cristian Baciu, preot paroh al parohiei „Sfânta Treime” și consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Acesta a adresat mulțumiri tuturor celor care s-au implicat ca proiectul să fie materializat. Celelalte două proiecte sociale din cadrul parohiei clujene, inaugurate în luna iulie 2019, sunt cantina socială „Sfântul Ioan cel Milostiv” și casa de oaspeți „Sfântul Ilie”, coordonate de preotul paroh Cristian Baciu.

Cantina socială oferă zilnic o masă caldă, în mod gratuit, pentru aproximativ 30 de persoane nevoiașe, în timp ce casa de oaspeți oferă 12 locuri, în regim gratuit, pentru bolnavii care urmează tratamente în spitalele clujene, dar și pentru apărăținătorii acestora. Părintele Cristian Baciu a dezvăluit că de la darea în folosință, în casa de oaspeți au fost găzduite aproximativ 500 de persoane, care s-au bucurat de cele mai bune condiții.

La final, ÎPS Părinte Mitropolit a înmânat o serie de distincții și diplome de aleasă cinstire celor care s-au ostenit pentru ridicarea edificiului. Părintele paroh Cristian Baciu a primit distincția Crucea Arhiepiscopală. Adrian Ioan Crivi a primit Crucea Transilvană, Ioan Rus, Gheorghe Lazanu și Horia Ciorcilă au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar prof. Dr. Marius Bojiță și prof. Gheorghe Vușcan (fost prefect al Clujului) au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, cunoscutul pictor clujean Teodor Botiș a primit „Diplomă de aleasă cinstire”.

În prezent, Arhiepiscopia Clujului are 55 de proiecte şi programe sociale, care acordă adăpost, hrană, îmbrăcăminte, medicamente, îngrijiri medicale și paliative, educaţie copiilor şi tinerilor, alină suferinţele celor bolnavi şi dau speranţă acolo unde nu mai este. De toată această lucrarea filantropică au beneficiat anul trecut peste 16.000 de persoane. Astfel, au fost cheltuiți 15.856.678 milioane de lei în scop filantropic, la nivelul Eparhiei Clujului.

Cristian FOCȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut