30 septembrie-4 octombrie 2015: Zilele Filmului Maghiar – în Cluj-Napoca şi în alte 11 oraşe

orasul cainilorNouă lungmetraje, peste 50 de scurtmetraje, şase documentare, proiecţii de film pentru copii, precum şi evenimente speciale vor avea loc în cadrul Zilelor Filmului Maghiar/Filmtettfeszt 2015, festival aflat la ediţia cu numărul 15. Evenimentul organizat de Asociaţia clujeană Filmtett se va desfăşura între 30 septembrie şi 4 octombrie în 12 oraşe. Producţii maghiare recente vor putea fi vizionate în Cluj-Napoca, municipiul care găzduieşte “cartierul general” al festivalului, precum şi în Oradea, Baia Mare, Bistriţa, Sibiu, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Tîrgu Secuiesc, Sfîntu Gheorghe, Covasna şi, pentru prima dată în acest an, în Zalău şi în Arad. Proiecţiile vor avea loc în case de cultură, în sinagogi sau fabrici transformate în centre culturale, în librării, în cîteva cinematografe, precum şi în aer liber.

Între lungmetrajele proiectate în cadrul festivalului se numără şi Oraşul Cîinilor, regizat de Mundruczó Kornél, cîştigătorul Marelui Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea, cinefilii vor putea viziona producţia Liza, zîna-vulpe (regia: Mészáros Károly), multipremiată la festivaluri internaţionale de film fantastic, precum şi un recent succes de public în Ungaria: Argo 2. În categoria documentare, de neratat sînt Sentinţă în Ungaria, o producţie controversată, precum şi Supravieţuire sau serviciu public? Mikó Imre şi Securitatea, dar şi filmele Rană şi Copiii lui Cain.

Un alt punct important din programul festivalului este Filmgalop, competiţia scurtmetrajelor maghiare din Transilvania, care se desfăşoară în premieră.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. Marea majoritate a filmelor rulează cu subtitrare în limba română sau engleză. Mai multe informaţii despre programul şi locurile de proiecţie din cadrul Zilelor Filmului Maghiar puteţi afla accesînd websiteul evenimentului: http://www.zilelefilmuluimaghiar.ro.

Articole din aceeasi categorie