“2021 – anul unei amare și profunde dezamăgiri politice”

Un an greu, în care românii s-au confruntat cu alte valuri pandemice și creșteri de prețuri neașteptate, pe fondul unei crize politice prelungite, se încheie, în sfârșit. Nu oricum însă. Ne-am ales cu a alianță națională cel puțin ciudată care s-a angajat să scoată țara din impas și să vină cu soluții concrete. Vom vedea, la anul, ce se va alege de toate aceste promisiuni. Cel puțin aparent, criza politică s-a încheiat, iar cei care ne conduc ar trebui să se apuce serios de muncă.

În opinia unor specialiști, anul 2021 a fost, pentru cei mai mulți dintre noi, anul unei profunde dezamăgiri politice, fostul premier Florin Cîțu fiind vinovatul principal pentru prelungirea crizei.

„Anul 2021 a fost, probabil, pentru cei mai mulți dintre români, anul unei amare și profunde dezamăgiri politice. Cei care și-au pus speranțele în coaliția formată în decembrie 2020 între PNL, USR și UDMR, coaliție care se dorea a fi una prodund reformatoare și care ar fi putut dăinui până la următoare rundă de alegeri din 2024, și-au văzut aceste speranțe năruite. Dacă prima jumătate de an a fost marcată de „înțepături” sporadice și de puține episoade cu adevărat tensionate (așa cum a fost cel legat de forțarea demisiei ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu), din vară, ostilitățile între PNL și USR au degenerat, fostul prim-ministru Cîțu fiind actorul principal al pulverizării acestei coaliții”, spune Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj.

În opinia sa, ulterior, guvernarea minoritară și apoi interimară a PNL s-a dovedit inconsistentă, iar „soluția pentru care s-a optat – așa-zisa „mare coaliție” PNL-PSD – reprezintă un compromis care vădește mai degrabă setea de putere pe termen scurt a celor două partide decât dorința acestora de a „salva” România, așa cum pretind unii lideri liberali și social-democrați, în discursuri pronunțate pe un ton desuet și patetic”. „Analizând evoluția reprezentării PSD în discursul liberalilor și în cel al președintelui Iohannis, de la „ciuma roșie” la „partenerul de guvernare preferat”, ne putem întreba dacă nu cumva adevărata coaliție contra naturii nu era mai degrabă cea între PNL și USR, și nu cea între două partide care au guvernat România, împreună sau separat, timp de aproape 30 de ani – PSD și PNL.”, consideră Sergiu Mișcoiu.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut