2021- anul marilor restanțe și al dezamăgirilor, pe scena politică românească

Anul care se încheie a fost greu pentru români, atât din cauza pandemiei de coronavirus, cât și din cauza guvernanților care au ținut țara în loc. Jocurile de putere prelungite, doar pentru urmărirea propriilor interese au blocat o serie de proiecte și inițiative asupra cărora cei care ne conduc ar fi trebuit să se aplece cu prioritate. 2021 a fost anul în care nu s-a făcut progrese în atingerea multor obiective importante pentru România. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi recuperate în 2022.

Politicienii clujeni punctează câteva dintre cele mai importante inițiative, care din păcate, au fost ratate, în anul 2021.

În opinia liderului PSD Cluj, Alexandru Cordoș, criza pandemică a scos la suprafață lacune și inconsecvențe în modul de guvernare și prioritizarea proiectelor, aspecte pe care social democrații le-au semnalat permanent atunci când se aflau în opoziție.

„Cu siguranță au existat multiple proiecte de lege ce ar fi fost necesar să ajungă în Parlament, însă, din punctul meu de vedere, este important să luăm în calcul faptul că pandemia a schimbat cu totul dinamica, inclusiv la nivel  politic și a îndreptat atenția asupra altor aspecte. Dacă în trecut contau mai mult proiectele de infrastructură locală sau dezvoltare regională, acum cetățenii se așteaptă la siguranță și la cu totul altă abordare, la măsuri și legi care să vină în sprijinul acestora.

În 2021 ne-am confruntat cu o avalanșă de măsuri și legi aplicate peste noapte, fără un plan sau o pregătire clară”, a declarat liderul PSD Cluj.

Potrivit lui Alexandru Cordoș, campania de vaccinare a reprezentat un punct declanșator al crizelor pe care România le-a traversat, cea econimică și sanitară, deoarece, aceasta a fost realizată într-un mod inconsecvent, fără să fie luate măsuri clare și sustenabile.

„Impunerea certificatului verde în forma neconstituțională și inconsecvența măsurilor au produs un blocaj în vederea unei legi legate de vaccinare.

Putem adăuga aici și slaba pregătire pentru liberalizarea pieței de energie și gaze naturale care a produs mari probleme în rândul cetățenilor, a imm-urilor, chiar și spitalelor și altor instituții importante.

Veniturile cetățenilor au fost cu adevărat afectate, încrederea lor în instituțiile statului la fel.

Acestea sunt aspectele pe care trebuie să ne concentrăm acum, și la care PSD lucrează activ de când a intrat la guvernare. Prin pachetul social și măsurile adoptate de miniștrii PSD urmărim întoarcerea la normalitate și estomparea impactului, pe cât posibil, al multiplelor crize. În acest moment este necesar să ne concentrăm pe viitor, pe bunăstarea cetățenilor, aplicând astfel măsurile și legile cu adevărat necesare care vor echilibra societatea românească”, a declarat Alexandru Cordoș.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, atrage atenția că anul care se încheie nu a adus niciun progres semnificativ în ce privește realizarea unor obiective fosrte importante pentru țara noastră.

Anul 2021 nu a adus niciun progres semnificativ în subiecte de mare importanță: situația pensiilor speciale, reorganizarea administrativ-teritorială, legea zonelor metropolitane și reforma aparatului public. Nu au fost progrese din cauza crizei politice și a situațiilor de interimat la conducerea ministerelor”, a declarat Radu Moisin.

Deputatul USR de Cluj, Oana Murariu, atrage atenția că din păcate, în 2021 nu s-a ajuns la un consens politic în privința proiectelor mari.

„2021 ar fi fost un an bun pentru desființarea pensiilor speciale, pentru desființarea secției speciale pentru investigarea infracțiunilor în justiție și pentru adoptarea certificatului verde, însă, din păcate, asupra proiectelor mari nu s-a ajuns la un consens politic în acest an.

În opinia mea, cauzele țin mai mult de orgoliile unor oameni politici și mai puțin de diferențele doctrinare dintre partide. Până la urmă, românii au votat în majoritate partide cu orientări de dreapta. Dacă ar fi să nominalizăm exact vinovații, i-aș pune pe primele locuri pe Florin Cîțu și pe Klaus Iohannis. Fostul premier a încălcat multe din înțelegerile stabilite în coaliție și a perpetuat obiceiurile politice vechi de tipul alocării discreționare a banilor publici sau ignorării deciziilor asumate în programul de guvernare. Vina președintelui Iohannis privește lipsa unei poziții ferme pe proiectele importante, precum justiția.

USR nu a cedat presiunilor de a deveni “fexibil” din punct de vedere politic prin renunțarea la anumite principii fară de care România nu va reuși niciodată să evolueze. Ceea ce se întâmplă azi demonstrează exact acest lucru – ne întoarcem la numiri politice în funcții publice, la cazuri de plagiat, la contracte cu statul, la promisiuni fară acoperire etc., la un tip de politică fară valori și respect pentru oameni”, a declarat Oana Murariu.

Și senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei punctează câteva proiecte ratate în domeniul justiției.

„Desfiintarea SIIJ și legile care sa abroge modificările toxice făcute de „comisia Iordache” la legile justiției, eliminarea pensiilor speciale, reforma administrativ-teritorială, reforma curriculei în educație….ca să fie doar câteva dintre marile restanțe. Justiția este unul dintre pilonii fundamentali ai statului de drept. Fără o legislație corectă și fără o justiție liberă și funcțională ne aflăm in mare pericol. Pensiile speciale sunt o aberație care impune o povară financiară tot mai mare pe un buget și așa dezechilibrat, creează inechitate și frustrare in societate și prin ieșirea prematură la pensie se creează un deficit tot mai acut de specialiști cu experiență în domenii esențiale cum ar fi justitiția și MAI”, a spus senatorul Cristian Bordei.

Și deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, amintește câteva inițiative blocate sau uitate din cauza unei crize politice prelungite.

„Primele restanțe de proiecte ale actualei coaliții guvernamentale, care-mi vin acum în minte, sunt cele legate de Legea Vaccinării (PL-x 399/2017), de Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului (457/2019) și, de ce nu, cele prin care s-a dorit legiferarea Certificatului Digital Covid-19 (așa-zis Verde – PL-x 393/2021) într-o formă chiar mai dură decât legislația europeană și utilizarea Certificatului Digital pentru condiționarea accesului la locul de muncă (PL-x 545/2021).

Cu excepția legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, toate inițiativele legislative menționate anterior au fost blocate în comisiile raportoare ale Camerei Deputaților pentru că au întâmpinat o opoziție foarte fermă din partea societății civile, din partea foarte multor oameni. Și pe drept, deoarece toate conțin forme de dictatură de cum nu credeam că vom mai avea în țara noastră la doar 30 de ani de la dictatura comunistă”, a afirmat Alin Coleșa.

În opinia parlamentarului clujean, coaliția guvernamentală „ține blocată Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului la comisia raportoare deoarece ea ar îndrepta o lege prin care copiii pot fi expuși în cadrul școlii educației sexuale și ideologiei de gen”.

„Nu se știe acest lucru, dar asta este situația prezentă. Pentru a expune cât mai mult copiii noștri unei educații nocive, o lege bună este blocată. Tot o restanță legislativă este cea privitoare la consumatorul energetic vulnerabil. Actuala formă a legii conține criterii proaste și, în plus, ea protejează, în final, cel mai bine interesele producătorilor sau furnizorilor de energie a căror prețuri le vom subvenționa indiferent de nivelul profitului.

Și tot în domeniul energetic guvernele de până acum au eșuat legislativ deoarece au lovit în interesele românilor. Să ne aducem aminte doar de promisiunea din PNRR ca începând cu anul 2023 să nu mai avem voie să utilizăm lemnul ca material de încălzire în gospodării sau intenția de supra-impozitare a mașinilor diesel”, a mai spus Alin Coleșa.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, atrage atenția, la rândul său, că din cauza conflictelor de pe scena politică, în anul care se încheie s-a bătut pasul pe loc.

„Cred că cel mai important obiectiv ratat a fost stabilitatea politică și asigurarea unei majorități confortabie în Parlament. A fost ratat cu vârf și îndesat. În loc să fie guvernată țara și să ne procupăm de probleme importante, scena politică a fost presărată cu conflicte care au făcut să se blocheze toată administrația. Un proiect foarte important blocat a fost legea vaccinării despre care am tot vorbit, s-a bătut pasul pe loc, a declarat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut