14 Noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului

De aproape 30 de ani, în fiecare zi de 14 noiembrie se celebrează în lume, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet, Ziua Mondială a Diabetului.

Evenimentul are ca scop să atragă atenția tuturor asupra problemelor majore, pentru indivizi, familii, comunități, sisteme publice de sănătate, pe care le generează diabetul zaharat. Se vorbește despre alura “epidemică” a creșterii frecvenței diabetului (în țara noastră afectează peste 10% din populația adultă), dar și despre complicațiile lui majore (boli cardiovasculare, pierderea vederii, amputații, insuficiență renală).

În acest an mesajul Zilei Mondiale a Diabetului este dedicat rolului major pe care asistentele/ asistenții îl au în îngrijirea persoanelor cu diabet.

De mai mulți ani fundația “Lions Clubs International” s-a angajat și ea în efortul general de contribui la creșterea calității îngrijirii persoanelor cu diabet prin granturi substanțiale, oferite mai ales asociațiilor de pacienți, și prin campanii de conștientizare a problematicii diabetului, organizate de voluntarii cluburilor Lions și Leo.

Clubul Lions “Transilvania” din Cluj este angajat de mai mulți ani în astfel de acțiuni, în primul rând de depistare precoce a diabetului prin campanii de măsurare a glicemiei, organizate în locuri publice. În ultimii 10 ani, mii de cetățeni ai Clujului au participat la acțiunile noastre (organizate in colaborare cu Centrul de Diabet Cluj). Din păcate, în acest an, din motive cunoscute de toată lumea, nu vom putea organiza campania noastră, devenită tradițională, însă vom fi cu gândul alături de pacienți și familiile lor și evident, alături de toți profesioniștii (mai ales asistente/ asistenți) care contribuie la îngrijirea lor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut