100 de amintiri, la centenarul nașterii unei devotate farmaciste

A fost, mereu, pentru cei care au cunoscut-o, un reper de profesionalism și de moralitate. Azi, 28 iunie, la centenarul nașterii, omagiem un om de caracter, o personalitate dedicată pe deplin unei munci neobosite în folosul umanității: farmacista Maria-Carmen Fărcașiu, absolventă de merit a Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, în condițiile în care familia sa din Turnu-Severin era sinistrată de război, în urma bombardamentului anglo-american din 21 aprilie 1944.

După absolvirea facultății, Maria a ales să vină în Ardeal și a optat pentru o farmacie de spital, cu circuit închis, asumând și misiunea organizării spațiului situat la parterul unei clădiri din curtea unității sanitare. Organizarea a inclus operațiuni menite să asigure primirea prescripţiilor medicale și eliberarea medicamentelor; un loc mereu septic pentru receptura în care prepara rețetele magistrale destinate tratamentelor individualizate pentru afecțiunile pacienților; zone protejate pentru distilator, pentru separanda (în care erau păstrate substanțe cu regim special), precum și un perimetru distinct pentru depozitarea noilor tranșe de medicamente comandate și intrate în farmacie.

Și-a câștigat notorietatea prin arta de a prepara rețete magistrale. A fost renumită gama de unguente și creme preparate de ea, cu excelente efecte în tratamente medicale și cosmetice. Maria a fost cu totul surprinsă când Ana Aslan i-a transmis că salută excelența ei în prepararea unor minunate creme cosmetice. E drept că și Maria urmărea cu interes cercetările Anei Aslan, care a folosit procaina (novocaina), inițial în afecțiuni reumatice, apoi în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Novocaina a fost sintetizată în anul 1905, la Hamburg, de chimistul german Alfred Einhorn (1856-1917). Cu referire la soluția injectabilă ”Gerovital”, un derivat din novocaină, Maria a evidențiat că dificultatea în producerea acesteia a constat în stabilizarea soluției de novocaină prin scăderea potențialului de hidrogen (a pH-ului) de la 4,5 la 3,3. Molecula cu acest pH rezista ca atare în organism mai bine de șase ore, iar compușii puteau să-și exercite efectele regenerative.

Bună cunoscătoare a limbii latine, Maria traducea un text la prima vedere, fără dicționar. Era vorbitoare nativă de limbă franceză. Cânta impecabil la pian. Prepara prăjituri delicioase, dar și un aristocratic lichior de cafea. Aranjase în fața casei familiei o grădină de flori, în care primăvara înfloreau 100 de crini albi, cu mireasmă feerică. Afinitățile sale intelectuale gravitau în jurul artelor plastice și muzicii. A fost încântată de maniera interpretativă a tânărului pianist Radu Lupu (1945-2022), după ce a audiat, la radio, fragmente dintr-un concert susținut la Sankt Petersburg. A apreciat jocul actorului Gérard Philipe (1922-1959) și a deplâns moartea lui prematură, la 37 de ani. Era încântată de ”Legendele Olimpului” (”Zeii” și ”Eroii”) de Alexandru Mitru, de antologia de povestiri ”O mie și una de nopți”, de alte zeci de titluri ale literaturii universale…

Și-a alcătuit o mult dorită bibliotecă personală, cu manuale de farmacopee și zeci de tratate de specialitate de care avea nevoie. Toate cărțile bibliotecii au note de lectură pe marginile paginilor, dovadă că au fost studiate minuțios. Printre titlurile din bibliotecă se numărau ”Farmacopeea Română” în toate edițiile revăzute și adăugite; ”Bazele farmacologice ale terapeuticii (tratat de farmacologie, toxicologie și terapeutică pentru medici și studenți la medicină)” de Louis S. Goodman de la Universitatea din Utah și Alfred Gilman de la Universitatea ”Albert Einstein” din New York, apărut la Editura Medicală, București, 1960; ”Probleme de practică farmaceutică” de N. Stanciu, Gh. Mărășoiu și I Cruceanu, Editura Medicală, București, 1964; ”Analiza medicamentelor. Bazele teoretice și practice” de Gh. Ciogolea, Gh. Morait și C. Baloescu, Editura Medicală; ”Produse farmaceutice românești”, București, 1964;” Medicamente în terapeutica infantilă”, Editura Medicală, 1969; ”Efecte secundare ale medicamentelor” de Gh. Panaitescu și E. Popescu, Editura Medicală, 1970; ”Accidente medicamentoase”, Editura Medicală, 1969, etc. etc.

 

Ultima carte comandată la Editura Medicală a fost ”Acțiuni adverse medicamentoase” de Gh. Panaitescu și E.Popescu, apărută în 1972. La loc de cinste în bibliotecă erau volumele academicianului Costin Nenițescu (1902-1970) – „Chimie organică” și „Chimie generală”. În plus, Maria a păstrat toate cursurile profesorilor săi din perioada studiilor universitare! Printre filele parcurse cu interes, Maria a lăsat amintirile clipelor: flori presate, chiar și un trifoi în patru foi gigant, care, miraculos, și-a păstrat culoarea verde, zeci de ani.

A povestit, doar uneori, drama din 1944 a familiei sale: un proiectil a năruit complet casa de pe strada Decebal, din cartierul ”nemțesc”, construită de bunicul ei, arhitectul Pierre Gayraud, venit din Franța în Regat, spre 1870, şi stabilit la Turnu-Severin. Agoniseala de-o viață a familiei s-a făcut praf și pulbere într-un minut. Sub loviturile proiectilelor anglo-americane au murit atunci 250 de oameni. Părinții și frații Mariei i-au mulțumit lui Dumnezeu că au rămas în viață, chiar dacă mai aveau doar hainele de pe ei, în miez de noapte. Tatăl Mariei, tipograf și editor al unui ziar local, nu a reușit să salveze nimic din atelierele imprimeriei, cuprinse de flăcări, în primul raid nimicitor asupra orașului, cel din 15 aprilie 1944, când au fost distruse portul de la Dunăre, gara, calea ferată și toate obiectivele industriale ale orașului.

Turnu-Severin: strada Decebal înainte de bombardamentul din 21 aprilie 1944 și după…

Maria a încetat din viață fulgerător, în octombrie 1972, în urma unui infarct miocardic, în spitalul a cărui farmacistă era. Păzitorul casei, un câine-lup primit în dar la o sărbătoare de Florii, o conducea, dimineața, zi de zi, până la poarta spitalului, iar după-amiaza o aștepta tot acolo pentru a reveni împreună acasă. Din octombrie 1972, câinele lup a așteptat-o pe Maria mai bine de un an la ieșirea din curtea spitalului: ”Hachiko”din filmul turnat în 2009 a avut, neîndoielnic, un autentic predecesor în Transilvania…

100 de amintiri, la 100 de ani de la nașterea unei admirabile farmaciste…

Carmen FĂRCAȘIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut