Zilele Clujului

Cea de a IX-a ediție a evenimentului Zilele Clujului va avea loc în perioada 27-30 septembrie și va sta sub semnul aniversării a 100 de ani de administrație românească și de învățământ superior în limba română în orașul nostru. Potrivit municipalității, ediția din acest an va aduce în prim plan instituții care au contribuit la conturarea indentității locale, regionale și naționale și au modelat cultura clujeană.

Timp de patru zile, oraşul va fi animat de concerte, expoziţii, concursuri, spectacole în stradă, recitaluri gastronomice, manifestări sportive și științifice, proiecţii de film, după un program perfectat de Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu mai mulţi parteneri şi sponsori.

Zilele Clujului 2019 vor marca, prin evenimente și acțiuni aparte, sărbătorirea unor instituții clujene remarcabile, care au contribuit activ la dezvoltarea orașului în ultimul secol: Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Teatrul Național, Opera Națională Română, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Clubul Sportiv Universitatea, Colegiul Național „George Coșbuc”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „George Barițiu”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod” și Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Ștefan Cicio-Pop”.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 27 septembrie, ora 17, în Piața Unirii cu evenimentul Rhytmic of the City, realizat de copii prin muzică și dans. De la ora 21, clujenii sunt așteptați să urmărească tot în Piața Unirii spectacolul „Chiritza în concert”. În spectacolul-concert pe care ni-l propune, Ada Milea nu preia însă textele lui Vasile Alecsandri și Matei Millo așa cum sunt, ci le mixează și le rescrie, rezultatul fiind Chiritza în concert, o comedie spumoasă, cântată într-un neaoș grai moldovenesc.

În cursul zilei de sâmbătă, clujenii sunt aşteptaţi, începând cu ora 17, tot în Piaţa Unirii, la parada Zilelor Clujului, iar de la ora 19 vor putea urmări un spectacol oferit de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și de Orchestra Operei Naționale Române Cluj. Un alt moment al serii este spectacolul oferit de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” după care în Piața Unirii va avea loc Gala Operelor Clujene.

Ziua tradiţiilor şi folclorului

Cea de a noua ediţie a Zilelor Municipiului Cluj-Napoca va continua duminică cu un complex program dedicat tradiţiilor şi folclorului. Astfel, începând cu ora 13, cei mai îndrăgiţi interpreţi de muzică populară îi vor încânta pe clujeni cu repertorii din folclorul românesc. Printre aceştia se numără: Mariana Sfechis, Dan Gâdea, Maria Golban Şomlea, Marius Ciprian Pop, Sava Negrean, Dinu Iancu Sălăjanu, Aurel Tămaș, Lavinia Goste, dar şi îndrăgite ansambluri folclorice.

Pe lângă Piaţa Unirii, multe alte zone din oraş vor găzdui evenimente în contextul Zilelor Municipiului Cluj-Napoca. Astfel, în Piaţa Muzeului sunt programate numeroase concerte şi momente muzicale. Cei interesaţi vor avea parte vineri, de o seară acustică în compania lui Radu Farcane şi Mariș Rareș. De asemenea, începând cu ora 17, cei interesați vor putea urmări un spectacol de dansuri grecești.

Sâmbătă vor urca pe scena din Piața Muzeului Digitalove, DJ Wicked, Danaga și Blanilla+Quartet iar duminică vor putea fi urmăriți Matei Sax, Daniel Spencer, Elision Faria, Arlindo Barbarosa Rodrigues și SwingElectric.

O altă zonă din oraş care va găzdui numeroase evenimente este strada Mihail Kogălniceanu. Aici sunt programate să aibă loc Festivalul Culinar Internaţional,  Târgul Meşterilor Populari Clujeni, Promenada Multiculturalităţii (eveniment organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai”, prin Centrul de Cooperări Internationale) și Promenada Cărţilor.

Zona Zidul Cetăţii va găzdui demonstraţii de lupte, ateliere de pielărie, fierărie, olărit, ceramică, ţesătorie, teatru, scenete, dansuri medievale, antrenamente cu arcul.

Totodată, în Parcul Central vor avea loc concomitent mai multe evenimente distractive, culturale şi interactive.

În cursul zilei de vineri, 27 septembrie, în zona Casino va fi organizată Ziua Jandarmeriei, ocazie cu care vor fi prezentate tehnica și echipamentul din dotarea jandarmilor clujeni.

Marșul aniversar al universităților clujene

Un alt eveniment important în cadrul ediției din acest an a Zilelor Clujului îl constituie „Gala Aniversară-100 de ani de la înființarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, începând cu ora 11 la Casa de Cultură a Studenților. De asemenea, luni, 30 septembrie, începând cu ora 11,30, va avea loc marșul aniversar al universităților clujene, ce se va desfășura pe traseul strada Mihail Kogălniceanu-Piața Unirii. La acest eveniment este așteptat să participe și președintele României, Klaus Iohannis, șeful statului urmând, ca la finalul marșului, să le vorbească studenților clujeni de pe scena din Piața Unirii.

C.P.

Articole din aceeasi categorie