Un buget “cu cîntec”

Adoptat în mare viteză la începutul săptămânii trecute, pe parcursul a două zile, după numai 13 ore de dezbateri (iarăşi un treisprezece, ca la ordonanţa cu bucluc), bugetul pe acest an a trezit numeroase suspiciuni.

Să spunem de la bun început că bugetul trebuie să susţină obiectivele extrem de ambiţioase din programul de guvernare. Printre altele, în acest an, sunt vizate creşterea salariului minim la 1.450 de lei, majorări salariale substanţiale în educaţie, sănătate şi pentru alte categorii de bugetari. Nici pensionarii nu au fost uitaţi, pensia minimă urmînd să crească, din martie, de la 400 de lei la 520 de lei, punctul de pensie să fie majorat, din iulie, cu 9%, la 1.000 de lei, iar pensiile pînă la 2.000 de lei să fie scutite de plata asigurărilor de sănătate. De asemenea, studenţii beneficiază de gratuitate la transport pe CFR (lucru de care unii dintre ei deja au profitat, deplasându-se la Bucureşti pentru proteste), precum şi de un cuantum la fondul de burse şi protecţie socială de 201 lei/lună. Tot în acest an sunt prevăzute investiţii importante în infrastructură, sănătate, educaţie şi agricultură. Nu în ultimul rând, 102 de taxe parafiscale au fost eliminate chiar din prima lună a anului, de când şi TVA-ul a scăzut de la 20 la 19%.

Însă, pentru toate acestea este nevoie de bani, şi nu toată lumea crede că există şi sursele de finanţare necesare. Din acest punct de vedere, al veniturilor, construcţia bugetului se bazează pe o spectaculoasă creştere economică de 5,2% şi pe un deficit bugetar de 2,96% din PIB, “la mustaţă” sub pragul acceptat de 3%. În cifre absolute, PIB-ul pe 2017 este estimat la 815,195 miliarde de lei, veniturile la buget la 254,717 miliarde de lei (31,2% din PIB) şi cheltuielile la 278,817 miliarde de lei (34,2% pondere în PIB), rezultând un deficit de 24,1 miliarde de lei (2,96% din PIB).

Unul dintre cei mai controversaţi “piloni” ai bugetului este neobişnuit de optimista creştere economică de 5,2%, estimată de Comisia Naţională de Prognoză în iarna acestui an, după ce în tot cursul anului trecut aceeaşi Comisie avansase un procent al creşterii de 4,3% din PIB, respectiv un PIB de 807,4 miliarde lei. Necazul este că toate estimările făcute de alte instituţii prevăd o creştere economică mai puţin avântată. Astfel, agenţia de rating Fitch optează pentru o creştere de pînă la 4,8%, băncile comerciale mizează pe procente între 3,5% şi 4,3%, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere de 3,7- 3,8%, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare indică 3,7%. Chiar şi cea mai încrezătoare prognoză, cea a Băncii Naţionale, care propune o creştere de 4,5 – 5%, este sub cifra înaintată de Comisie. Iar o altă comisie, Comisia Europeană de această dată, anticipează o creştere de 4,4%, dar şi un deficit de 3,6% din PIB, mult peste pragul de deficit excesiv. Acest lucru nefiind admis (ar duce la sancţiuni din partea Uniunii Europene), Guvernul ar trebui în acest caz să găsească pe undeva bani, ceea ce ar putea însemna fie majorări de taxe ori introducerea altora noi, fie reducerea investiţiilor.

De asemenea, bugetul se bazează şi pe o rată foarte mare de absorţie a fondurilor europene, în condiţiile în care România a fost deficitară la acest capitol în ultimii ani şi, deocamdată cel puţin, nimic nu arată că lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Un alt punct controversat al bugetului, sesizat şi de preşedintele Iohannis, este prezenţa în buget al unui nivel ridicat al creditelor de angajament, credite ce ar urma să fie achitate în cursul anilor viitori şi care ar greva bugetele de după 2017. De altfel, preşedintele, care s-a mulţumit să se declare “îngrijorat”, a promulgat pînă la urmă promulgat şi Legea asigurărilor sociale bugetului şi Legea bugetului de stat, pe care însă l-a catalogat drept “problematic şi riscant”. Este posibil ca această decizie să fie luată mai degrabă pentru că era nevoie rapid de un buget, decât din convingere. Aşa că, acum, guvernul are posibilitatea să demonstreze că toate aceste critici sunt neîntemiate. Să vedem dacă o va face.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie