Proiect de interacţiune prin muzică pentru copiii cu autism din Cluj

În perioada ianuarie-august a.c., 30 de copii din cadrul Asociaţiei Autism Trasilvania vor participa săptămînal la şedinţe gratuite de interacţiune prin muzică, în cadrul proiectului „Cîntă cu mine! Interacţiune prin muzică pentru copiii cu autism”.

Proiectul, avînd ca scop reabilitarea psiho-socială a copiilor cu deficienţe, afecţiuni cronice sau în curs de Interactiune-muzicarecuperare după afecţiuni grave, a fost desemnat cîştigător de către Fundaţia Pentru Comunitate şi MOL România, la sfîrşitul anului trecut, în cadrul Programului MOL pentru sănătatea copiilor – 2015. Proiectul Asociaţiei Autism Transilvania este sprijinit cu suma de 11.000 lei.

„Datorită faptului că muzica este ceva foarte plăcut pentru  majoritatea copiilor cu autism şi pentru că poate deveni cu uşurinţă un instrument prin care aceştia reuşesc să îşi comunice mai bine emoţiile, stările şi uneori chiar gîndurile, considerăm extrem de importantă această finanţare. Metodele utilizate îi vor ajuta pe unii copii să dobîndească noi achiziţii în materie de cuvinte, cultură muzicală, dezvoltarea imaginaţiei, creaţie, dublate în permanenţă de momente de relaxare şi bună dispoziţie”, declară Nicoleta Niste, director executiv în cadrul Asociaţiei Autism Transilvania.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, interacţiunea prin muzică în abordarea copiilor cu autism este o metodă relativ nouă pentru România,  ce presupune utilizarea muzicii şi a instrumentelor muzicale pentru dezvoltarea comunicării şi a abilităţilor sociale şi emoţionale. „Originalitatea metodei constă în tehnicile specifice: oglindirea –  redarea identică a comportamentului copilului, simultan cu acesta; explicarea verbală a comportamentelor copilului, pe ritm muzical; imitarea comportamentelor iniţiate de copil în cadrul şedintelor de lucru; acompanierea cu instrumente muzicale sau cu secvenţe sonore verbale a unor comportamente iniţiate/ manifestate de copil” – se precizează într-un comunicat al Asociaţiei Autism Transilvania, remis presei.

Potrivit documentului citat, toţi cei 30 de copii vor avea acces săptamînal la OptiMusic – un sistem audio-vizual, bazat pe interacţiunea dintre fasciculele de lumină şi de culoare, care  poate fi adaptat la nevoile specifice persoanelor cu autism, find deopotrivă un instrument de comunicare, dar şi unul educativ. OptiMusic se adresează persoanelor cu deficienţe în învăţare, emoţionale şi comportamentale, motiv pentru care este foarte indicat pentru copiii cu autism.

Asociaţia Autism Transilvania (AAT) este o organizaţie nonguvernamentală, înfiinţată în august 2006, la iniţiativa unor părinţi care au copii cu afecţiuni din spectrul autist. Asociaţia oferă servicii de recuperare a copiilor prin intermediul terapiei cognitiv-comportamentale, logopediei, ergoterapiei, kinetoterapiei şi interacţiunii prin muzică şi mişcare.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie