Prezentare de carte

În ciuda pandemiei și a restricțiilor actuale, oamenii de litere din municipiul Gherla sunt deosebit de activi și în această perioadă. Chiar dacă a trecut doar o lună de la începutul acestui an, scriitorii gherleni au cu ce să se laude.

Zilele trecute, conducătorul Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu”, de pe lângă Casa Municipală de Cultură, preotul greco-catolic Edmund Dujardi (Dodo) ne-a invitat la prima întâlnire pe 2021, care a avut o semnificație deosebită. Pe lângă obișnuitele creații literare citite și comentate de membrii cenaclului, de astă dată a avut loc și o prezentare (nu lansare, trebuie să specificăm asta) a unui roman. Autoarea cărții este doamna Pușa Lia Popan, cea mai prodigioasă scriitoare gherleancă, având nu mai puțin de 19 volume apărute la diferite edituri clujene. Printre cărți găsim o paletă largă a genurilor literare, adică poezii, poem ilustrat pentru copii, poezii bilingve română-engleză și proză.

De astă dată, talentata scriitoare a ieșit la rampă cu primul ei roman, „Cartea Ninei”, apărut în Editura Napoca Star.  Este vorba de un roman autobiografic al doamnei Pușa Lipa Popan, membru marcant al cenaclului literar gherlean,  dânsa petrecându-și 31 de ani în Statele Unite ale Americii, perioadă în care a părăsit preocupările literare din tinerețe, dar după revenirea în țară și-a continuat activitatea scriitoricească, oferind cititorilor 19 cărți. Puțini din lumea intelectualilor clujeni se pot lăuda cu o astfel de performanță, ne gândim aici la perioada nu prea lungă a muncii  creative. Au fost ani când a scos de sub tipar chiar și trei volume.

În această carte, ea vorbește despre copilăria petrecută în orașul natal Gherla, de părinți și de bunici, dar și de vecini. Efectiv, în 225 de pagini ale romanului descrie relațiile pe care le-a avut cu rudeniile, prietenii și nu în ultimul rând cu membrii familiei. Nu a avut deloc o viață ușoară și liniștită, dar credința în divinitate s-a dovedit salvatoare, așa cum remarcă, în prefața romanului, cunoscutul poet clujean Ion Cistofor, care face și o analiză perfectă a artei literare a autoarei, cunoscută și apreciată mai ales prin sensibilitatea poeziei neomoderniste, reieșită din cele 16 volume de poezii publicate. Romanul se caracterizează și prin sinceritate și realism, o oglindă fidelă a vieții din anii copilăriei, prin schițarea obiectivă a mediului social, fără a-l compara însă cu viața tumultuoasă petrecută dincolo de Ocean. După cum ne-a mărturisit autoarea, asta va fi tema unei alte cărți, fiindcă are multe de povestit și despre anii petrecuți în SUA.

În cadrul ședinței Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” au citit din creațiile lor proprii Ida Rognean, Irimie Perșa, Sergiu Crăciun, Alexandru Maier și, nu în ultimul rând, pr. Edmund Dujardi (Dodo), autori de poezie, iar Constantin Istici a prezentat pe scurt proiectele pe acest an ale cenaclului, un adevărat forum literar al municipiului Gherla.

Viitoarea ședință va avea ca generic „Ziua Femeii” din 8 martie. Remarcăm prezența în premieră la întâlnirea lunară a cenaclului a talentatei eleve Paula Cesărean, de la Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, o speranță a breslei literare gherlene.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut