Parc de joacă şi agrement

Duminică, la Gilău, câteva persoane vârstnice regretau anii copilăriei, amintindu-şi, şi comparând, maidanele de joacă de atunci cu parcurile de joacă ale pruncilor de azi, care sunt de un modernism ce nu-l găseai nici în poveştile ştiinţifico fantastice ale literaturii vremudscf16241rilor scrise pentru cei mici.

Văzând, însă, ce s-a construit şi amenajat în acest an în vecinătatea blocurilor de locuinţe din centrul civic al Gilăului, nu ne mai miră nici comparaţia, nici regretele bunicilor de azi.

Şi cum toamna se numără bobocii, la Gilău, în ultimii ani, în fiecare toamnă se numără… i nvestiţiile finalizate din bani europeni, guvernamentali şi din fonduri proprii. Infrastructura comunei, spaţiile de învăţământ, sănătatea, cultura, administraţia publică, până şi bisericile au primit bine meritatele investiţii pentru dotările şi modernizările cerute de un viitor potenţial centru urban şi turistic, ce numără, azi, aproape 10 mii de locuitori.dscf16211

Aici, în centrul localităţii pre-montane, de unde pleacă apa potabilă spre consumul zilnic al zecilor de localităţi clujene şi sălăjene, s-a dat în folosinţă unul dintre cele mai frumoase, moderne şi bine dotate parcuri de joacă pentru copii şi agrement pentru populaţia localităţii. La evenimentul inaugural au participat beneficiarii investiţiei, adică copii, părinţi şi locuitori ai Gilăului, consilieri judeţeni şi locali, dar şi oaspeţi din Ungaria şi Estonia.

După tăierea panglicii inaugurale, primarul comunei Gilău, ing. Dumitru Sfârlea, a invitat oaspeţii şi asistenţa în faţa frumoasei şi impunătoarei Filigorii , proiectată şi construită din lemn de răşinoase de către ,, neamţul’’ comunei, Liviu Mariş, unde se vor ofidscf16231cia şi multe căsătorii în viitor, dar în faţa căreia a avut loc slujba de sfinţire săvârşită de preoţii comunităţii.

În acest cadru de adevărată sărbătoare, a luat cuvântul domnul Dumitru Sfârlea care a menţionat că acest…important cadou, făcut celor mici şi celor mari, este rezultatul implementării unui program european integrat finanţat prin GAL şi bugetul comunei. Implementarea lui permiţând asfaltarea unui drum de 500 m în Someşul Rece, dotarea cu mobilier pentru spectacole în aer liber a Casei de cultură ,, Dumitru Sopon’’ şi amplasarea acestui parc de joacă pentru copii, şi zonă de agrement pentru cei mari, în vecinătatea castelului şi a blocurilor de locuinţe.

Prin materializarea acestui proiect a fost igienizat acest teren plin de coteţe, mizerie şi şobolani, iar cei peste 1100 de copii şi tineri ai şcolilor din vecinătate au, poate, unul dintre cele mai aerisite şi dotate parcuri de joacă şi agrement, din care nu lipsesc aleile pietonale pavate cu dale mici colorate, numeroase instalaţii pentru joacă şi fitnes, plantaţii de alei florale şi arbuşti ornamentali, trei interesante porţi de intrare, bănci de odihnă şi coşuri de gunoaie, fântână arteziană şi cişmele funcţionabile, grupuri sanitare în finisaj modern şi iluminat public alimentat de baterii solare.

Participând la acest eveniment, primarul comunei Iszkaszentgyorgy, din Ungaria, Gall Attilo, a felicitat administraţia comunei Gilău pentru această reuşită, dar şi pentru investiţiile făcute aici în cei aproape 15 ani de când dezvoltă acest plăcut şi consistent parteneriat pe segmentele social, turistic şi cultură, iar viceprimarul Gilăului, ing. Okoş Carol, nu a avut reţineri în a sublinia faptul că investiţia este a comunităţii, aparţine tuturor, deci nu trebuie vandalizată.

După inaugurare, copiii, părinţii şi bunicii şi-au ocupat spaţiile de joacă şi odihnă, iar conducerea comunei a invitat oaspeţii din Ungaria şi Estonia la un gulaş românesc şi o pălincă autohtonă, pentru a simboliza udatul celui de al 19- lea program european implementat în localitatea de lângă talpa Apusenilor.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie