Ore de lectură: un dar al AFA Cluj pentru copiii internați în spitale

Personaje de poveste precum „Spărgătorul de nuci”, „Dragonul clarului de lună”, „Elefantul Elmer” ș.a., au umplut, săptămâna aceasta, saloanele spitalelor clujene de pediatrie, grație doamnelor din Asociația Femeilor de Afaceri Cluj care au folosit, fiecare, câte o oră din timpul lor liber, pentru a citi povești copiilor internați la Pediatrie 1, 2 și 3 din Cluj-Napoca.

Acțiunea a avut loc în cadrul primei sesiuni a proiectului AFA Cluj, „Ora de lectură pentru copii”, derulată împreună cu Biblioteca Județeană “Octavian Goga”, dorința voluntarelor din AFA fiind de a-i bucura pe copiii cu probleme de sănătate și de a le lua gândul de la suferințe și de la dorul de casă. În plus, doamnele din AFA i-au încurajat pe părinți să îi îndrume pe cei mici către biblioteca cea mai apropiată de casă sau de școală.

„Bibliotecari și voluntari ai bibliotecii, alături de voluntarele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj, s-au bucurat alături de copii și au pătruns în lumea poveștilor, în cadrul orei de lectură desfășurate la clinicile de pediatrie. Cu ajutorul cărților, al ghicitorilor și al entuziasmului, au reușit să aducă un zâmbet pe fețele micuților internați aici și ale familiilor lor. Biblioteca Județeană «Octavian Goga» vine în întâmpinarea nevoilor comunității clujene, inițiind și implicându-se în activități desfășurate în cele mai diverse medii, alături de parteneri locali, cu scopul de promovare a lecturii”, a declarat Floarea Elena Moșoiu, director adjunct al Bibliotecii Județeane “Octavian Goga”.

„Am fost impresionate de implicarea bibliotecarelor, autoare de cărți și voci de radio, care au făcut o selecție deosebită de cărți și au adus atmosfera de basm în spitale. Cea mai bună veste este că acest proiect se va derula lunar, de acum încolo. Cu ajutorul voluntarilor, poate vom avea parte de ore de lectură în fiecare săptămână!” – a declarat, la rândul său, Doina Olteanu, coordonatorul proiectului „Mini-biblioteci pentru sănătate”, derulat de AFA.

Sesiunea de lectură a fost organizată de Asociația Femeilor de Afaceri și Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România și American Councils for International Education, în cadrul proiectului național “4/4 pentru prieteni”. Luna aprilie este luna prieteniei și a voluntariatului în SUA, iar în 2 aprilie, ziua în care s-a născut Hans Christian Andersen, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Cărții pentru copii și tineret.

AFA Cluj derulează în mod permanent proiectul „Mini-biblioteci pentru sănătate”, prin care a amenajat bibioteci în cadrul a 11 spitale din Cluj-Napoca, Dej, Turda și Câmpia Turzii. Volumele sunt donate de AFA, care derulează și o amplă campanie de colectare de cărți și reviste pentru acest scop. În prezent, sunt amenajate mini-biblioteci la: Clinica de Pediatrie 2, Clinica de Pediatrie 3, Spitalul Clinic Municipal Clujana, Clinica Medicală I, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu”, Clinica Psihiatrie, Spitalul Municipal Dej, Spitalul Municipal Câmpia Turzii, Policlinica Câmpia Turzii, Spitalul Municipal Turda și Polaris.

 AFA Cluj este o asociație înființată în 2004, din inițiativa doamnei Mihaelei Rus, care reunește femei de afaceri și femei cu cariere deosebite, care promovează antreprenoriatul și proiecte pentru comunitate. De curând, AFA a lansat noul site, http://afacj.ro, care prezintă, cu ajutorul unui design simplu și modern, echipa asociației, cele mai importante proiecte derulate în ultimii 13 ani și parteneriatele dezvoltate până acum.

M. T.

Articole din aceeasi categorie