Masa de Revelion

    OUĂ TARI CU CÂRNAŢI
Ingrediente: 12 ouă fierte tari, 500 g cârnaţi afumaţi, 200 g brânză rasă, 100 g unt, 1 cană sos de roşii.
Într-un vas rezistent la foc, se aşează cârnaţii tăiaţi subţiri, peste ei se aşează ouăle tăiate rondele, se presară 100 g brânză şi se toarnă sosul de roşii. Untul tăiat în bucăţi mici se pune deasupra împreună cu restul de brânză şi se dă la un foc iute să se rumenească bine. Se serveşte cu murături.

    ROŞII UMPLUTE CU URDĂ
Ingrediente: 250 g roşii mijlocii, 150 g urdă, 1 legătură de mărar.
Tăiem capacele roşilor şi scobim miezul, apoi le umplem cu urdă şi mărar tocat. Feliile de roşii tăiate subţire le aranjăm sub forma unui coşuleţ.

    SUPĂ DE VIN CU ŞAMPANIE
Ingrediente: 500 ml şampanie seacă, 500 ml vin de pe Târnave, 500 ml apă plată, 5 ouă, cuişoare, coaja rasă de la 1 lămâie, 2 linguri zahăr.
Vom pune la o parte 200 ml de vin. Restul se amestecă cu apa, şampania în care am pus coaja de lămâie răzuită, cuişoarele şi se fierb 5 minute. Albuşurile se bat spumă şi se toarnă într-o pungă de plastic transparent, al cărei capăt este decupat puţin şi prin apăsare, punem steluţe deasupra supei, pe care le fierbem şi le scoatem după aceea cu o strecurătoare. Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul şi se adaugă vinul pus de o parte. Supa se pune în boluri speciale. Deasupra se toarnă amestecul de gălbenuş, steluţele şi coaja rasă de lămâie. Este foarte bună caldă şi rece.

    CIORBĂ DE BURTĂ
Ingrediente: 1 kg burtă de vită, 200 g morcovi, oţet, 2 ouă, sare, 50 g usturoi, 1 kg oase de vită, 200 g ceapă, 100 g ţelină, 50 g hrean, 40 g leuştean, boabe de piper, 200 ml smântână.
Burta se curăţă cu făină de mălai, se spală în mai multe ape. Împreună cu oasele se pun la fiert la un foc moderat şi se înlătură spuma. Zarzavaturile se curăţă şi se taie uniform. Se toacă verdeţurile şi se pun la o parte. Hreanul răzuit, usturoiul tăiat mărunt, împreună cu zarzavaturile se adaugă la supă, punând şi cantitatea de piper şi sare după preferinţă, se acoperă cu capac şi se fierbe la un foc domol 4-5 ore. Când burta este fiartă, se scot oasele şi zarzavaturile, se strecoară ciorba şi se pune din nou la fiert împreună cu burta tăiată în fâşii de cca 1 cm lăţime. Lăsăm să mai fiarbă încet pînă ce fâşiile de burtă sunt moi. Se adaugă verdeaţa tocată, se drege cu gălbenuşuri şi smântână. Se serveşte cu ardei iute.

    FRIPTURA DE PURCELUŞ
În seara de Revelion la masă se serveşte iepure şi pasăre.
Iepurele fuge şi pasărea zboară cu toate necazurile anului care a trecut. La purceluş se trage urechiuşa şi codiţa la miezul nopţii, dar el nu se mănâncă numai a doua zi, când a avut timp ca să ne scormonească cu râtul norocul ANULUI NOU spre noi.
Purceluşul de 3- 4 săptămâni se curăţă, se spală şi se şterge ca să fie foarte uscat, apoi se presară cu sare grunjoasă în toate părţile, mai ales in interior. Se lasă 30 de minute să o pătrundă bine, după care se şterge din nou. Se presară măghiran, chimion în burtă şi se aşează şi o chiflă, care va absorbi umiditatea. O sticlă de şampanie curată, goală se aşează în burtă ca să fie purceluşul tare şi se coase. În gură punem un măr. Acum se unge toată cu untură tare, cele patru picioare se aranjează şi se pune în tavă, care va fi introdus în cuptor la un foc moderat. Nu este voie să se frigă la un foc iute şi la fiecare sfert de ora se unge cu un şoric afumat până ce capătă o culoare cărămizie. Se unge din nou, se poate şi cu ulei presat la rece şi se mai frige zece minute. Pe scândura de tranşat se aşează purceluşul şi cu un satâr se taie capul ca să iasă aburii din el.
Se aşează înapoi capul şi se face o deschizătură pe creier, ca să ajungem uşor, apoi se presară cu sare şi piper.

    COCOŞ DE MUNTE
Ingrediente: 2 pulpe de cocoş, 100 g pătrunjel, morcovi, ţelină, gulie, 1 ceapă, 3 căpăţâni de usturoi, busuioc, ienupăr, coaja de la 1 lămâie, cimbru, seminţe de mărar, coriandru chimen, măghiran, boabe de muştar, piper, foi de dafin. 1 lingură de muştar, 200 ml smântână, făină, sare.
Toate condimentele le măcinăm şi ungem pulpele cu ele după, care le punem pentru 24 de ore la frigider. Zarzavatul curăţat şi ceapa tocată se pune peste carne şi se ţin frigider. Le fierbem în oala sub presiune până se înmoaie carnea. Între timp, se fierbe sosul până ce scade apa pe jumătate şi zarzavatul este fiert. Se strecoară zeama şi se pune la fiert împreună cu zarzavatul tocat. Din făină amestecată cu muştar facem o îngroşeală pe care o adaugăm la supă preparând un sos gros. În acest sos se vor servi pulpele fierte. Garnitura poate fi pârjoale de cartofi cu pesmet, macaroane melcişori etc.

    CURCAN UMPLUT
Ingrediente: 1 curcan de mărime mijlocie, 1 kg de castane, 1/4 kg carne de porc tocat, 2 chifle înmuiate în lapte, 2 ouă, 2 gălbenuşuri, smântână cât cuprinde, sare, piper, slănină afumată.
Curcanul se spală în mai multe ape şi se umple cu următoarea compoziţie: 1 kg de castane curăţate şi fierte în lapte, pasate şi răcite se amestecă cu carnea de porc tocată, cu chiflele stoarse, cu ouăle întregi, cu gălbenuşurile, şi smântâna, presărând sare şi piper măcinat peste compoziţie. Se amestecă foarte bine şi se umple curcanul, pe care îl vom coase cu aţă albă. Slănina afumată se taie ca şi creasta cocoşului şi se acoperă curcanul cu ea. În cuptorul cu foc moderat se frige 2 ore si se stropeşte cu untura din tavă.
S’aveţi poftă!
    Chira Carolina

Articole din aceeasi categorie