Grupul folcloric „Zestrea” din Gherla: Marele Premiu al Festivalului „Ciuleandra”

În organizarea Asociaţiei „Glasul  Copiilor” şi a Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti a avut loc cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Naţional „Ciuleandra”, la care au participat 38 de formaţii şi 65 de solişti, printre care şi cunoscutul Grup Folcloric „Zestrea” din municipiul Gherla, format din 16 copii.

Ansamblul a fost iniţiat şi condus, începând cu anul 1993, de omul de cultură, apreciatul naist, referent cultural de specialitate în cadrul Casei Municipale de Cultură Gherla, Constantin Istici. Deci, 25 de ani de activitate artistică neîntreruptă, cu un bogat palmares, ţinând cont de numeroasele premii obţinute de-a lungul anilor la cele mai prestigioase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale, la care se adaugă zecile de diplome de merit acordate domnului Constantin Istici, omul care sfinţete locul în cultura gherleană. Iată că la ceas aniversar, cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi pricepuţi a obţinut la Bucureşti „Marele Trofeu” al Festivalului naţional „Ciuleandra”, la secţiunea Grupuri Vocale şi Asambluri de dansuri populare. Este un premiu binemeritat, evoluţia ansamblului „Zestrea” find notată, fără rezerve, de către toţi cei şapte membri ai juriului, cu nota 10, notificarea fiind făcută pe următoarele  criterii: calităţile vocale ale interpreţilor, dicţie, interpretarea melodiei, ţinuta scenică adecvată vârstei şi a repertoriului ales, sincronizarea, costumul popular etc. Grupul folcloric „Zestrea” – după cum ne-a relatat, la sosirea acasă, domnul Constantin Istici – a prezentat în concursul de la Bucureşti un repertoriu deosebit de valoros din vatra satului, începând cu repertoriul de seceriş şi terminând cu cel de şezătoare. Aplauzele au fost la scenă deschisă, atât din partea publicului, cât şi a juriului.

Tot la festivalul din Capitală talentata interpretă de muzică  populară în vârstă de 12 ani, Larisa Gurzău, a câştigat „Trofeul pentru interpretare” – individual – muzică populară, categoria 10-12 ani, ea fiind membră a grupului „Zestrea” încă de la vârsta de 4 ani. Acest ansamblu a devenit o adevărată şcoală pentru cei care au îmbrăţişat dragostea pentru folclorul nostru. În această formaţie de copii se munceşte foarte mult, cu multă responsabilitate pentru perpetuarea folclorului nealterat.

În perioada următoare, Grupul folcloric „Zestrea” va mai fi prezent şi la alte manifestări culturale organizate atât pe plan local, cât şi naţional, aşa cum ne-am obişnuit deja an de an, în fiecare vară.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie