Campania „Aleg” de luptă împotriva drogurilor a ajuns la Dej

Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse au lansat prima campanie naţională de informare din acest an, destinată „conştientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane şi criminalităţii”.

            În cadrul campaniei, la nivelul județului Cluj a fost lansat proiectul „Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, care beneficiază de finanțare de la Consiliul Județean Cluj, din bugetul ATOP. Parteneri de proiect sunt: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Baroul Cluj, Primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, orașului Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Federația Părinților din județul Cluj, Federația Tinerilor din Cluj, Consiliul Elevilor din Cluj, ONG-uri și parteneri privați care activează în domeniul prevenirii consumului de droguri. Scopul proiectului, prin activitățile organizate și întâlnirile cu tinerii, vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj

            În acest context, vineri, 9 februarie, la Dej, aproape 400 de tineri liceeni au participat la Centrul Cultural „Arta” la o conferință de informare despre efectele și riscurile consumului de alcool și droguri, dar și despre serviciile de asistență specializată disponibile, la nivel local, în cazul în care se confruntă, direct sau indirect, cu probleme cauzate de consumul de substanțe psihoactive. La eveniment au participat: Mircea Abrudean – Secretar General al Guvernului României; Ion Sorin – Secretar de Stat în Ministerul Educației; Maria Forna – consilier județean, președinta ATOP; Marinela Marc – Inspector Școlar General și Amalia Gurzău – Inspector de specialitate ISJ Cluj; Sebastian Marcu – Comisar Șef Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj; Costan Morar – primarul Municipiului Dej precum și alți reprezentanți ai instituțiilor județene și locale, implicați în proiect. Totodată, la activitate, a participat şi tânărul dejean Sebastian Petruț, fost consumator de droguri, care a reuşit să-şi învingă dependenţa în urma participării la programele de reabilitare derulate de Asociaţia Teen Challenge România – Cluj. De notat că, după terminarea programului de reabilitare de 7 luni, a rămas voluntar la asociație să-i ajute pe cei care ajung acolo. Din păcate, filiala clujeană dispune doar de 8 locuri, fiind în întregime finanțată prin donații. Sebi este un exemplu pentru generația sa, iar mesajul transmis de el este unul fără echivoc: „Vă sfătuiesc ca, ori de câte ori aveți probleme, sau consumați droguri, nu ezitați să cereți ajutor, care vă va fi oferit”.

„Vă mulțumesc pentru prezența atât de numeroasă la acest eveniment. Le mulțumesc tuturor instituțiilor partenere pentru implicarea în campania antidrog pe care astăzi o desfășurăm și în Municipiul Dej. Suntem la cea de-a doua ediție, după evenimentul organizat în luna decembrie, la Cluj-Napoca. Scopul acestor întâlniri este ca autoritățile cu competență în domeniu să discute cu tinerii, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri.
Alături de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu dar mai ales alături de persoane care au trăit direct experiența consumului de substanțe psihoactice și actualmente sunt persoane reabilitate, dorim să ajungem cu mesajele noastre la tinerii din tot județul Cluj. Consider că doar prin comunicare, informare și o mai mare apropiere de generația tânără, putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri.
Consumul de droguri curmă destine, ucide vieți iar o societate întreagă are de suferit.
Dragi tineri, în momentele în care tentația încearcă să pună stăpânire pe voi, este foarte important să cereți ajutorul, să vă sprijiniți pe familie, pe prieteni adevărați, pe dascăli în care aveți încredere și nu în ultimul rând, să apelați la ajutor specializat din partea instituțiilor”, a declarat Maria Forna, președintele ATOP.

De altfel, mesajul tuturor celor care au luat cuvântul în cadrul conferinței a atins acest aspect, necesitatea ca, alături de o bună comunicare cu părinții, tinerii să ceară ajutor de specialitate ori de câte ori au nevoie. Ajutor care, la modul ideal ar trebui să fie la îndemâna lor, dar nu este întotdeauna.

Potrivit ultimului raport al Agenției Antidrog publicat în 2023 în România – „10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (consum experimental), în timp ce 6% dintre ei au consumat și în ultimul an (consum recent). Se remarcă o încetinire a ritmului de creştere a consumului pentru majoritatea drogurilor ilicite, excepţie făcând consumul de noi substanţe psihoactive (NSP). Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani). Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut fiind declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive (13 ani)”.

Tocmai de aceea, apelul consilierului județean Maria Forna este un îndemn de cooperare,, de conlucrare eficientă: „Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă care trebuie să ne facă să acționăm, fie că discutăm de părinți, școală, biserică, instituții publice sau instituții care asigură ordinea și siguranța publică. Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în vederea descurajării acestui flagel la care sunt supuși copiii și tinerii”.

De sperat că așa va fi, conferințele în sine și sesiunile de informare fiind eficiente doar dacă sunt urmate de acțiuni țintite, cu efecte concrete și vizibile. Altfel, nimic nu se schimbă, nici măcar în anii electorali.

 

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut