Foto&Video | Scandal la vizita președintelui Ungariei în România

Manifestările de la Carei dedicate dezvelirii monumentului lui Kolcsey Ferenc, autorul imnului Ungariei, la care ia parte șeful statului ungar Novak Katalin, au debutat cu scandal.

Mai mulți membri ai organizației Neamul Românesc prezenți la acțiune, au desfășurat pe gardul de protecție care delimita zona oficialităților de restul participanților la eveniment un tricolor de aproximativ 30 de metri, însă jandarmii au încercat să înlăture simbolul României. În acel moment, membrii organizației Neamul Românesc s-au scandalizat, transmițându-le jandarmilor că nu au dreptul să pună mâna pe Drapelul României și să-l înlăture pentru că nu au niciun cadrul legal care să le permită acest lucru. În final, jandarmii au renunțat la demersul de a înlătura Drapelul României de pe gardul de protecție, iar participanții au început să scandeze „Traiască, trăiască, trăiască și înflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”. În acest timp, organizatorii au încercat să acopere scandările etnicilor români cu cântece maghiare difuzate prin mai multe boxe amplasate în fața primăriei. La manifestări iau parte aproximativ 600 de persoane. Printre aceștia se află și aproximativ 200 de etnici români din zonă.

Președinta Ungariei, Katalin Novák, participă miercuri, 12 aprilie 2023, la dezvelirea unei statui a poetului maghiar Kölcsey Ferenc în fața primăriei municipiului Carei din județul Satu Mare. La manifestări iau parte vicepremierul României, Kelemen Humor și parlamentari UDMR din județul Satu Mare. Vizita „privată” a șefei statului ungar este privită ca o sfidare a suveranități României.

Ferenc Kölcsey s-a născut în 8 august 1790 la Săuca, în județul Satu Mare (vechiul Comitatul Sătmar). A fost poet, critic literar și politician maghiar, iar între 1832-1835 a fost membru al parlamentului ungar.

Ferenc Kölcsey este autorul imnului național al Ungariei-Himnusz, datat la 22 ianuarie 1823. Deși nu a fost recunoscut oficial ca imn de stat, maghiarii l-au considerat imn național. Abia în contextul schimbării regimului comunist, pe 23 octombrie 1989, s-a emis actul legal prin care a fost instituit, odată cu declararea zilei de 22 ianuarie Ziua Culturii Maghiare, în amintirea zilei de naștere ale versurilor scrise de Kölcsey.

Imn național oficial abia din 1989.

Pe baza unei decizii guvernamentale, ziua de naștere a lui Himnusz (22 ianuarie) a devenit Ziua Culturii Maghiare. “Imnul Republicii Ungare este Himnusz al lui Ferenc Kölcsey, cu muzica lui Ferenc Erkel.” Astfel, la 166 de ani după ce Ferenc Kölcsey a scris poezia, a devenit imnul național oficial. Monumentul de la dedicat lui Kolcsey Ferencz a fost

Deși a participat la festivități publice organizate de Primăria Carei, instituție a statului român, vizita președintelui Ungariei a fost declarată ca având caracter privat. După cum stau deja lucrurile, vizita pare a fi exact ca aceea din mai 2022 când a fost la Cluj-Napoca și în județul Alba. Adică una de provocare și care să servească propagandei hungariste. Președintele Ungariei participă în România la o festivitate publică, organizată în fața unei instituții a statului român-Primăria Carei, și la care ia parte și vicepremierul României, Kelemen Hunor. Prin urmare, prezența lui Novak Katalin la un eveniment public cu participarea unui oficial din Guvernul de la București nu poate avea sub nicio formă caracter privat, mai ales că potrivit programului, șeful statului ungar va susține și un discurs mulțimii ce se va aduna în fața Primăriei Carei.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut