Final de… circ

Niciodată n-am fost de acord cu iniţiativele legislative ale fostului mahăr Remus Cernea. Jeg! Asta în ceea ce-l priveşte pe el şi semenii… umani. Pe de altă parte, din nu ştiu ce motive, şi datorită nu ştiu căror conexiuni neuronale, a putut să spună ceva valabil despre lumea animalelor. Dar, aşa cum se întâmplă adesea cu cei care demonstrează comportamente deviante, n-a fost băgat în seamă.

Zilele acestea, însă, Parlamentul României ne face o surpriză. Reia o iniţiativă legislativă a numitului fost deputat şi, iată, slova ei trece de Comisia juridică. Asta după ce, cu ani în urmă, propunerea a fost respinsă de Senat.

Interesul şi cu… fesul, ştiţi dumneavoastră.

În numita iniţiativă legislativă se vorbeşte despre viaţa chinuită a animalelor din captivitate, animale destinate pentru divertismentul celor mici şi mari, deopotrivă.

Circul…

În această instituţie s-au perpetuat pornirile ucigaşe din genele oamenilor şi, de când s-au dat ei jos din copaci, şi-au bătut joc de speciile care au rămas, aşa-zis necuvântătoare. Prelungirea citoplasmatică a arenelor din alte vremi, unde animalele sălbatice erau ucise în numele unui divertisment de-a dreptul sălbatic, Circul a preluat cruzimile faţă de animale şi le-a conferit aura mincinoasă a unor virtuozităţi.

Cu ce preţ? Cu preţul unor chinuri groaznice pentru animalele dresate, cu pervers recurs la tortură şi înfometare. Practici chinuitoare, care au adus suferinţă nu numai animalelor implicate, ci şi multora dintre cei care, direct sau indirect, aveau de a face cu aceste fiinţe vii, captive.

Nu i se pot ierta amintitului deputat toate tâmpeniile pe care le-a debitat de la tribuna Forumului Legislativ al ţării. Dar această iniţiativă îi mai şterge, neîndoielnic, din păcate. Pentru că, dacă iniţiativa va trece şi de plenul Parlamentului, România se va situa printre ţările care renunţă definitiv la a chinui, cu bună ştiinţă,  Fiinţa. În aceste condiţii, doar câinii, caii, delfinii şi unele păsări exotice vor putea fi folosite în spectacolele circului.

E un mare pas înainte. După vreo 3000 de ani, reuşim să înţelegem că Viul n-a fost… inventat pentru a fi batjocorit. De către alte fiinţe vii, dotate, cică, cu inteligenţă superioară, cu percepte morale ş.a.m.d.

Sigur, mai este de lucru pe subiect.

Animalele înşirare mai sus (în proiectul de lege, am vrut să spun) n-au nici ele… apetit pentru tot felul de scălâmbăieli: sărituri prin cercul de foc, contorsionări nefireşti, împotriva naturii lor; după cum va trebui revizuită şi atitudinea oamenilor faţă de animalele domesticite. E firesc ca o căprioară  să locuiască la vilă? Sau un câine la etajul şapte al unui bloc dintr-un cartier de lux. Dacă nu într-un garaj jerpelit?

Nu cred.

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie