Filarmonica de Stat Transilvania

Program cu lucrări de Sibelius şi Ceaikovski

vineri 9 octombrie, 19. 00 * Colegiul Academic

După încheierea cu succes a Festivalului Internațional ”Toamna Muzicală Clujeană”, continuăm stagiunea cu un concert simfonic sub bagheta tânărului dirijor Andrei Feher și cu participarea violonistului Aylen Pritchin. Va fi o seară mai sumbră, dar care, prin contrast, sporește bucuria vieții.

Prima lucrare din programul serii, Vals trist de Jean Sibelius, este una dintre cele mai populare lucrări ale compozitorului finlandez. Parte a muzicii de scenă pentru piesa Kuolema (Moartea) de Arvid Järnefelt, Vals trist are în centru o femeie care dansează în braţele morţii crezând că este soţul ei, demult stins din viaţă.

Seara va continua cu Concertul pentru vioară al lui Sibelius, care este dominat, în mare parte, de aceeaşi atmosferă nostalgică, de data aceasta completată şi de rezonanţele folclorice scandinave. Vasul revine şi aici, în ultima parte a Concertului.

În încheiere, Simfonia nr. 2 în do minor, op. 17, de Piotr Ilici Ceaikovski. Supranumită de Nicolai Kaşkin – critic muzical şi prieten al lui Ceaikovski – Mica Rusie, ca un apelativ pentru Ucraina, Simfonia abundă în melodii populare ucrainene şi s-a bucurat de o primire extraordinar de entuziastă din partea publicului şi a criticilor muzicali ai Moscovei.

Născut în România, într-o familie de muzicieni, Andrei Feher şi-a început educaţia muzicală ca violonist la Satu-Mare, oraşul său natal. Familia s-a mutat apoi în Canada, iar Andrei Feher şi-a continuat studiile la Conservatorul din Montréal. În 2011 s-a orientat către dirijat, devenind, la doar 22 de ani, cel mai tînăr dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Québec, sub îndrumarea lui Fabien Gabel. În 2013 a fost invitat să dirijeze concertul de închidere al Festivalului de Tineret din Praga, iar ulterior a studiat cu Yannick Nézet‑Séguin, pe care l-a înlocuit la pupitrul Orchestrei Métropolitain din Montréal, într-un program cu muzică de Richard Strauss (2014). Debuturi recente includ concertele cu Tokyo Symphony Orchestra, Orchestre national d’Île-de‑France, Orchestra Simfonică din Montréal, Orchestra Simfonică din Kitchener-Waterloo (al cărei director muzical este din luna august 2018), Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo,…

Născut în 1987 la Sankt- Petersburg, Aylen Pritchin a studiat la Conservatorul „Rimski-Korsakov” din oraşul său natal, apoi la Conservatorul „Ceaikovski” de la Moscova, sub îndrumarea lui Eduard Grach, al cărui asistent este în prezent. În 2011 a primit Premiului Special al Juriului la Concursul Internaţional „Ceaikovski”, iar în 2014 a fost câştigătorul Premiului I la Concursul „Long-Thibaud”. Aceste două distincţii au venit să completeze palmaresul substanţial al violonistului, n care se mai regăsesc premii la Concursul „Wieniawski”, „Kreisler” şi „Oistrah”, printre altele.

Geanina Simion/Oana Andreica

Articole din aceeasi categorie