Dragnea sau Grindeanu?

După criza din ianuarie generată de adoptarea Ordonanţei 13, PSD reuşeşte, în nici şase luni de zile de guvernare, să arunce România într-o nouă degringoladă. De data aceasta însă, una de o gravitate mult mai mare şi care, mai mult ca sigur, va avea consecinţe nefaste pe plan economic şi social.

Care au fost factorii care au generat noua criză politico-guvernamentală, care, după cum stau lucrurile, cu siguranţă nu va dura puţin, încă nu sunt clarificaţi. Apar tot felul de interpretări, speculaţii, argumente şi explicaţii, ba dinspre Palatul Victoria, ba dinspre sediul din Kiseleff, care ne fac să ne întrebăm: nu ştie Sorin Grindeanu să piardă sau Liviu Dragnea a simţit că nu mai controlează Executivul şi încearcă cu orice preţ să-şi recucerească poziţia de lider?

Vizavi de primul aspect, şi anume că Grindeanu ţine cu dinţii de fotoliul de prim-ministru, este clar că omul îşi joacă cartea până la capăt. Lucru care, în astfel de bătălii politice, e mai mult decât de înţeles. Grindeanu are o experienţă de 20 de ani neîntrerupţi în PSD şi, cu siguranţă, s-a gândit că nu poate accepta ca alţii să decidă când şi cum să-şi încheie cariera politică. Pentru definirea obiectivelor sale am reţinut următoarele declaraţii: “Oricât ar încerca Dragnea să scape de mine, pentru că îi sunt incomod, am fost, sunt şi voi fi PSD-ist.  În istoria noastră se va scrie că Liviu Dragnea, împotriva propriului partid, a decis să dărâme un guvern legitim, pe care, aşa cum se lăuda, el l-a pus”. Apoi a declarat: “Nu mă agăţ de scaun. Eu am unde să mă întorc, mi-am făcut şcoala la timp, fără să repet ani”. Deci e clar că Grindeanu nu vrea să renunţe foarte uşor la bătălia cu şefii săi de partid şi încearcă, în acelaşi timp, să-şi prelungească şederea la Palatul Victoria.

Cei care ar trebui să răspundă de ce s-a ajuns aici şi bănăţeanul se încăpăţănează să reziste la Palatul Victoria ar trebui să fie liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea. Şi asta pentru că ei ar fi trebuit să cunoască mai bine firea, caracterul şi slăbiciunile lui Grindeanu, precum şi conexiunile sale cu anumite cercuri indicate în ultima vreme de unii şi alţii dintre social-democraţi. Cu siguranţă că nu erau greu pentru liderii PSD să afle toate aceste lucruri, mai ales că Grindeanu nu era de ieri de azi în partid. Probabil că la desemnarea lui Grindeanu pentru funcţia de premier, Liviu Dragnea nu s-a gândit că acesta va putea “defecta”, fiind convins că a găsit omul prin care îşi pune în practică toate ambiţiile. Nu a fost aşa. Pe măsură ce a prins experienţă la guvernare, Grindeanu nu a acceptat să fie folosit şi să mai joace rolul de înlocuitor la comanda Guvernului. Acest lucru pare că l-a deranjat foarte tare pe liderul PSD, care, simţind că Grindeanu are o altă agendă, s-a văzut nevoit să ia măsuri radicale, astfel încât să-şi reimpună controlul la nivel guvernamental şi, dacă se poate, chiar să-l întărească. Numai aşa se explică de ce, în urmă cu câteva săptămâni, Dragnea vedea numai partea plină a paharului vis-a-vis de performanţele Guvernului Grindeanu, iar în această spăptămână, brusc, liderul PSD încearcă să arate că executivul nu a făcut mai nimic din programul de guvernare.

Nu ştim care va fi deznodământul în tot acest război, însă e cert că nu va fi deloc uşor pentru Dragnea să iasă din această situaţie, mai ales dacă va avea şi surpriza să nu-i treacă moţiunea de cenzură. Aşa că nu e exclus să asistăm şi la o periclitare a unităţii PSD.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie