„Comedia Pata” la Prefectura Cluj

Prefectul judeţului Cluj, Aurel Cherecheş, a convocat, vineri dimineaţa, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Cluj pentru a analiza solicitarea Consiliului Judeţean Cluj privind instituirea stării de alertă în cazul Pata Rât. După mai bine de două ore de dispute şi acuzaţii reciproce între prefectul Aurel Cherecheş şi preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, membrii CJSU au convenit să amâne luarea deciziei privind starea de alertă până când forul judeţean va pune la dispoziţie mai multe documente care să justifice o astfel de măsură.
În contextul izbucnirii incendiului de la rampa de gunoi de la Pata Rât, Consiliul Judeţean Cluj a trimis, joi, Prefecturii Cluj o adresă prin care solicita declanşarea stării de alertă în zona afectată. Ca argumente, în documentul semnat de preşedintele Alin Tişe, se arăta că există pericolul surpării cantităţilor de deşeuri de la Depozitul Pata Rât peste şoseaua de centură Vâlcele-Apahida. Totodată, se invoca faptul că a crescut cantitatea de levigat ca urmare a folosirii unei cantităţi imense de apă pentru stingerea incendiului şi că au crescut concentraţiile de amoniac, dioxid de sulf şi azot, lucru care pune în pericol sănătatea populaţiei. În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a explicat că problema de la Pata Rât nu e doar a Consiliului Judeţean, ci a judeţului. „E o responsabilitate comună ce necesită implicarea tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Instituirea stării de alertă ar permite acest lucru şi ne-ar ajuta pentru că ne-ar permite să luăm măsuri urgente şi concertate care să preîntâmpine noi alunecări şi să elimine poluarea, implementând ceea ce deja s-a decis”, a declarat Alin Tişe. Tişe a arătat că instituirea stării de alertă ar permite urgentarea şi simplificarea multor proceduri, extrem de greoaie în mod obişnuit şi aproape imposibil de îndeplinit în termenele stabilite.
Totodată, starea de alertă ar permite obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor necesare într-un timp mult mai scurt, fără a se mai aştepta 30 de zile sau chiar mai mult, cum este cazul avizelor şi aprobărilor pentru amplasarea staţiei de epurare şi alimentarea cu energie electrică a acesteia. Mai mult decât atât, în contextul în care Consiliul Judeţean nu deţine teren în zonă, în prezent nici măcar staţia de epurare menită să proceseze levigatul nu poate fi amplasată întrucât terenurile învecinate sunt private.
„În acelaşi timp, instituirea stării de alertă ar permite ca o parte a deşeurilor să fie mutate pe terenurile învecinate, pentru a reduce astfel presiunea care apasă acum asupra vechii rampe şi care creşte considerabil riscul producerii unor noi alunecări de deşeuri. Or, în contextul actual în care terenurile învecinate sunt private iar proprietarii acestora nu sunt nici măcar cunoscuţi, o asemenea opţiune nu este posibilă, cu consecinţele negative ce decurg de aici. În acelaşi timp, starea de alertă ar permite întreprinderea în regim de urgenţă a tuturor măsurilor necesare, inclusiv a celor referitoare la realizarea unor canale colectoare de drenaj, bazine de colectare, ziduri de sprijin etc’’ este argumentul Consiliului Judeţean. În timpul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Cherecheş a spus că din punctul de vedere al Prefecturii lucrurile se pot repeta, precizând că incendiile nu ar fi avut loc dacă era gata CMID. „O să îmi spuneţi că instanţa a stabilit constructorul; da, pentru că aşa au fost făcute caietele de sarcini. Considerăm că se pot depăşi foarte multe etape fără declararea stării de alertă, care ştiţi că nu e aşa de simplu de declarat”, a spus prefectul Aurel Chereches. După această intervenţie, discuţiile au degenerat, Tişe replicându-i prefectului: „Acuma realizez că dumneavoastră nu cunoaşteţi proiectul. Proiectul acesta SMID a fost impus de Ministerul Mediului, consultanţii, proiectanţii, toţi cei care au lucrat la acest proiect au fost agreaţi de Ministerul Mediului. Ca să ştiţi şi dumneavoastră. Am venit aici ca să facem o demonstraţie de politică? Lăsaţi-mă să vorbesc. Acest proiect SMID a fost aprobat pentru toate judeţele din România. Ministerul Mediului a angajat consultanţii, a făcut proiectarea tehnică, a făcut expertize. Şi a oferit judeţelor la cheie toate aceste documente. De aia sunt toate greşite în toată ţara. Toate au fost greşite de la început. Nu mergem la Braşov, nu merge la Bistriţa. Consiliul Judeţean a primit acest proiect. Nu este responsabilitatea judeţului. Nu el a gestionat SMID-ul. Vreţi să dezbatem ce firmă din Cluj a lucrat la Centrul de Deşeuri? Cum s-a furat dealul? Vorbiţi pe lângă subiect. Acum realizez că nu ştiţi subiectul. Nu cunoaşteţi proiectul’’, a spus Tişe. Disputa a continuat iar la un moment dat Tişe i-a spus prefectului: „Dumneavoastră sunteţi un pericol pentru judeţul Cluj”. „Eu niciodată n-o să jignesc”, i-a răspuns acesta „Nu e o jignire, pentru că dumneavoastră realmente nu înţelegeţi”, a replicat acesta.
Prefectul a mai arătat că în cadrul CJSU nu se va vota pe vorbe şi că precizările lui Tişe sunt minciuni.
La un moment dat, preşedintele CJ Cluj a Tişe a luat-o în vizor şi pe Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, care zilele trecute a vizitat rampa de la Pata Rât. „Cine se crede această răţuşcă vorbitoare”, a spus Tişe în faţa şefilor de servicii deconcentrate din judeţul Cluj.
După mai bine de două ore de polemici între Cherecheş şi Tişe, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au decis să amâne luarea unei hotărâri privind starea de alertă până când Consiliul Judeţean Cluj vine cu documente care să arate că se impune acest lucru în mod real. „Eu am propus ca în cinci zile dânsul să vină cu toate documentele semnificative, oficiale, din care să rezulte şi acţiunile pe care le-au întreprins şi acum, la sfârşit, după două ore şi ceva de discuţii, domnul Tişe a fost de acord cu ele. Noi nu suntem aici ca să ne împotrivim, ci ca să analizăm pe baze corecte, concrete, legale şi ştiinţifice. Când le vom avea, vom da o decizie în măsură. Eu pot să îl cred pe cuvânt pe domnul preşedinte, doar că ceea ce spune dânsul, din ceea ce ne-a trimis nouă, nu se susţine pe documente”, a declarat Aurel Cherecheş.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie