Prefectura Cluj are șanse să obțină fonduri din PNRR pentru renovarea energetică a sediului

Prefectura Cluj are șanse să obțină finanțare prin PNRR în cadrul programului valul renovării pentru renovarea energetică a clădirii în care își desfășoară activitatea instituția. Imobilul este monument istoric de categoria B, cuprins în Lista Monumentelor Istorice la poziția 739.

Conform datelor de pe site-ul Prefecturii, instituția a depus la Ministerul Afacerilor Interne un proiect pentru obținerea de fonduri alocate prin PNRR- Componenta 5 Valul Renovării pentru creșterea eficienței energetice a Palatului administrativ al județului Cluj.

 

Surse din Ministerul de Interne au declarat pentru Făclia că dosarul depus de Prefectură a îndeplinit toate condițiile și că a fost trimis la Ministerul Dezvoltării pentru a fi aprobat. Valoarea proiectului depus de Prefectura Cluj este de aproximativ 2 milioane de euro și vizează lucrări de eficiență energetică.

Până acum, Ministerul Dezvoltării a semnat deja patru contracte cu prefecturile din Iași, Botoșani, Bistrița și Dolj pentru acordare de finanțare prin PNRR în cadrul componentei valul renovării, urmând ca în următoarele zile să se semneze contracte cu Prefectura Cluj și cu Prefectura Buzău.

Palatul Administrativ din Cluj-Napoca a fost construit în perioada interbelică. Proiectantul a combinat caracteristicile stilurilor gotice, renascentiste şi maure. Imobilul a fost construit iniţial ca sediu pentru Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj. În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial a funcţionat ca şi primărie, sediu judeţean al Partidului Comunist Român, sediu pentru Consiliul Judeţean Cluj, iar în prezent este sediu al Instituţiei Prefectului Judeţul Cluj. Numeroase monumente şi obiective cu valoare istorică şi culturală deosebită din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca se află în proces de degradare şi compromitere serioasă. Principalii factori care au afectat aceste clădiri de patrimoniu au fost poluarea urbană prin publicitate, absenţa unei strategii unitare de restaurare la nivelul autorităţilor şi al proprietarilor sau locatarilor din imobilele aflate în ţesutul urban protejat şi intervenţiile punctuale, dar foarte frecvente în care s-au folosit materiale necorespunzătoare în faţadizare, precum PVC alb şi geam termopan.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut