Artist plastic clujean la Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră Măciuca

Sculptorul clujean Ilarion Voinea (foto) este unul dintre artiștii plastici români invitați să participe la cea de a treia ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca, din județul Vâlcea.

”Voi prezenta un proiect ce încearacă să sugereze înălțarea spre cer, spre soare a mediului mineral, care atfel se transformă, se metamorfozează, în materie vie. Lucrarea se numește Geotropie, va avea în jur de doi metri înalțime, și va fi realizată în marmură de Carrara, materialul pus la dispoziție de organizatori.”, a declarat sculptorul Ilarion Voinea. Autor a numeroase lucrări de for public amplasate în țară și străinătate, printre care statuile din Cluj-Napoca a cardinalului Iuliu Hossu și a poetului pașoptist Andrei Mureșeanu – ca să le reamintim doar pe cele mai recente – Iarion Voinbea este considerat unmul dintre cei mai importanți autori plastici români contemporani.

Tabăra îi mai are ca invitați pe Ilie Berindei (Elveția), Viorel Enache (Franța), Mathieu Harzo (Franța), Enya Keim (Germania), Evrim Kiilic (Turcia), Horațiu Lăpușanu (România), Thomas Petit (Franța/Martinica), Omar Pouye (Senegal) și Ion Zdreciuc (Republica Moldova), cărora li se adăugă Dumitru Radu (România), care va realiza bustul din bronz al filozofului și sociologului „Dumitru Drăghicescu”, al cărui nume îi poartă fundația care organizează acest proiect în parteneriat cu Atelierele Enache din Paris.

De remarcat că această inițiativă vizează atât reluarea tradiției simpozioanelor de sculptură din România secolului trecut, cât și înființarea unui muzeu de sculptură contemporană în aer liber, chiar în centrul comunei Măciuca. Ediția din acest an va mai include organizarea de ateliere de creație (modelaj, pictură, pictură de icoane pe sticlă, ceramică) pentru elevi ai Școlii generale din Măciuca și ai Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea, un work-shop cu copiii localității, o întâlnire a sculptorilor participanți cu comunitatea locală, reuniuni, dialoguri și un schimb de experiență între artiștii prezenți în tabără și membrii Filialei Râmnicu-Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România, precum și deschiderea, timp de două săptămâni, a unei expoziții la Galeriile UAP Craiova, cu lucrări de atelier ale sculptorilor prezenți în tabără.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut