Timiditatea, tratată online

Persoanele timide, care trăiesc stări de anxietate cînd trebuie să vorbească în public sau cînd ajung să fie în centrul atenţiei altora vor beneficia de asistenţă psihologică acordată online, în cadrul unui proiect de intervenţie pe internet pentru reducerea timidităţii, iniţiat de Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB, prin Clinica Universitară de Psihologie „Babeş-Bolyai-PsyTech”, împreună cu Departamentul de Ştiinţe Comportamentale (Linkoping University, Suedia).

Persoanele incluse în studiu vor avea acces gratuit la acest program şi vor beneficia timp de 9 săptămîni de asistenţă psihologică acordată online – a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, prof. univ. dr. Daniel David.

Programul iSOFIE, lansat în 23 aprilie, este compus dintr-un protocol de evaluare şi un protocol de intervenţie. Participanţii vor avea ocazia de a-şi înţelege mai bine condiţia, de a identifica şi restructura gîndurile negative şi de a implementa exerciţii practice care s-au dovedit eficiente în reducerea manifestărilor anxioase.

De aceste program pot beneficia: persoanele timide şi inhibate în situaţii sociale; persoanele care se tem să vorbească în public, evită situaţiile sociale sau le îndură cu anxietate şi îngrijorare intensă, simt că timiditatea le afectează negativ performanţele la locul de muncă, la facultate, în relaţiile de familie, în timpul liber sau în viaţa socială şi în prezent nu beneficiază de nici un tratament psihologic pentru anxietatea socială. Alte condiţii pe care trebuie să le îndeplinească participanţii la program: să nu sufere de tulburări psihice majore (tulburări psihotice, depresie majoră etc.); să aibă peste 18 ani şi să aibă acces la un calculator conectat la Internet.

„Am iniţiat acest proiect deoarece am considerat că este nedrept ca oamenii care suferă de anxietate socială sau timiditate disfuncţională să nu aibă acces la anumite tratamente care există şi care ar putea să-i ajute. Altfel spus, unii oameni care suferă în acest moment de aceste tulburări suferă nu pentru că nu avem tratamente, ci suferă deoarece nu au acces la tratamentele pe care le avem. Iar acest acces poate fi facilitat de terapia online. În acest sens am dezvoltat acest proiect, în colaborare cu colegii din Suedia. Am deschis platforma şi deja, în cîteva ore s-au înscris peste 400 de oameni interesaţi să participe la studiu” – a declarat prof. univ. dr. Daniel David.

Potrivit acestuia, persoanele interesate se pot înscrie, în continuare, pe lista de aşteptare, urmînd apoi a fi contactate pentru a se stabili dacă îndeplinesc criteriile pentru a fi cuprinse în studiu.

Înscrierile se fac accesînd pagina de web a proiectului www.iterapi.se/sites/isofie, secţiunea Înregistrare. Odată înregistraţi, participanţii vor fi direcţionaţi către chestionarele de screening, care necesită aproximativ 1,5 ore pentru a fi completate. Persoanele incluse în studiu vor avea acces gratuit la cele 9 module de intervenţie.

„Am dorit ca această terapie să fie accesibilă nu doar celor care se află în oraşe mari şi în care oricum există psihologi bine pregătiţi, ci oricărei persoane care cunoaşte limba română, oriunde s-ar afla ea în lumea asta, dacă are acces la internet” – a declarat prof. univ. dr. Daniel David.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie