Remus Lăpușan: ˝Noi facem politică pentru oameni, nu pentru ciolanul puterii˝!

Rep: Domnule Lăpușan, suntem foarte aproape de încheierea acestei campanii electorale pentru alegerile parlamentare. Practic, peste foarte puține zile, ne pecetluim soarta pentru următorii patru ani. Ce gânduri adresați alegătorilor acum, pe final?

Remus Lăpușan: Eu zic mai degrabă că peste câteva zile avem șansa unui nou început, șansa unei renașteri, ca pasărea Pheonix!

Suntem în plină pandemie de coronavirus, care a afectat viața fiecăruia dintre noi. Foarte multe sectoare economice au fost impactate negativ, Guvernul Orban a făcut împrumuturi peste împrumuturi, pe care poate nici măcar copiii noștri nu vor apuca să le achite integral, deci practic au amanetat viitorul mai multor generații. Avem zilnic în jur de 10.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID, ceea ce dovedește clar ineficiența măsurilor de combatere a pandemiei pe care le-a luat PNL până acum. Au închis școlile și au îngrădit dreptul la educație al atâtor copii; au închis piețele și au omorât micii producători locali, care nu mai au resurse financiare să își reia ciclul de producție în primăvară. Dar organizează alegeri! Noi, cei de la PRO România, am spus constant că nu e o perioadă oportună pentru alegeri, dar din păcate nu am avut putere de decizie.

România are un deficit bugetar care se apropie de 10%, foarte mult. Încă nu avem buget pentru 2021, pentru că dl. Orban a zis că nu se înjosește să îl prezinte unui Parlament nelegitim. Ca o paranteză, mă întreb de când opțiunile românilor sunt nelegitime, pentru că structura Parlamentului de acum reflectă în foarte măsură votul oamenilor de acum 4 ani. Buni sau răi cum or fi fost cei din actualul legislativ, dar așa a fost voința celor care au votat. În momentul în care un om politic contestă opțiunea de vot a cuiva, contestă practic democrația însăși. Poate că dl. Orban, cu aceste tendințe autocratice, s-a molipsit de la premierul Ungariei, Viktor Orban, dacă tot au același nume.

Situația actuală nu este deloc roz, să nu ne lăsăm amăgiți! Singura soluție pentru a ieși cu bine din această perioadă extrem de tulbure este ca, din 7 decembrie, România să fie condusă de o echipă de oameni foarte bine pregătiți în domeniile cheie, fie că vorbim despre finanțe, economie, educație sau sănătate!

PRO România este singurul partid care vine cu deplină onestitate în fața cetățenilor și propune un plan concret și realist de ieșire din situația în care ne aflăm. Și foarte important – avem și specialiști în toate domeniile, oameni care performează, care știu ce fac și care și-au asumat că ne pot scoate din criză. Să nu uităm că Victor Ponta a mai redresat o dată România după guvernarea PNL, în 2012. E foarte important să nu se meargă pe bâjbâite atunci când este în joc soarta a sute de mii de oameni, nu poți veni cu soluții empirice, de genul încercare și eroare. De aceea contează foarte, foarte mult echipa pe care o promovează fiecare partid care s-a înscris în această cursă electorală. PNL ne-a dovedit că nu are cadre competente – altfel nu am fi ajuns aici. Iar PSD este în moarte clinică. În Parlament, a fost umbra PNL-ului, fără să facă opoziție așa cum ar fi trebuit în mod normal. Cât despre USR-PLUS, ei încă stau pe laurii procentelor de la alegerile europarlamentare, când au avut peste 20% și aproape au egalat PSD, dar la locale au avut undeva la 10%! Nici ei nu au oameni experimentați în administrație publică. Pentru că, vă spun din experiență, poți împrumuta foarte multe principii din managementul privat, dar atunci când trebuie să le implementezi în administrația publică, trebuie să fii foarte atent cum faci asta, pentru că poți genera efecte în lanț pe care nu le poți anticipa. Un exemplu scurt – atunci când nu ai bani, tai cheltuielile, faci inclusiv disponibilizări de personal– corect în mediul privat; în sectorul public, angajările au fost blocate ani la rândul după criza din 2009-2010, ca să reducă din cheltuieli, dar acum decontăm deciziile de atunci și ne plângem că nu avem personal medical și auxiliar în spitale!

Rep: Puteți sintetiza, în câteva cuvinte, care este planul PRO România pentru ieșirea din criză?

Remus Lăpușan: Sunt cinci paliere mari, prioritare, pe care vrem să marșăm, fără a neglija restul. Pentru că noi, PRO România, suntem singurul partid care nu lăsăm pe nimeni în urmă!

  1. Venitul minim de criză – fiecărui român i se vor completa veniturile până la 1.500 lei, pe perioada crizei;
  2. Sprijinul economic de criză – ajutor pentru companiile românești să își revină din criză;
  3. Program național de testare gratuită, pentru o intervenție țintită în lupta cu COVID-19;
  4. Redeschiderea tuturor școlilor, pentru asigurarea continuității în educație;
  5. Redarea demnității și respectului datorat hainelor militare, prin aplicarea integrală a Legii 223/2015.

Rep: Credeți că în 6 decembrie, PRO România va câștiga alegerile?

Remus Lăpușan: Cred că ați pus greșit problema. Îmi doresc din tot sufletul ca, în 6 decembrie, să câștige românii! Noi, la PRO România, facem politică pentru oameni, nu pentru ciolanul puterii. Vă îndemn să îi alegeți pe cei care credeți că anul viitor, pe vremea aceasta, vă pot oferi o viață mai bună și mai sigură! Pe noi, cei de la PRO România, ne găsiți la poziția 3 pe buletinele de vot.

Realizat de Casa de Editură Napoca SRL la comanda Partidul PRO România – Cluj, tiraj 1500 exemplare, Cod mandatar: 11200008

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut