Reacția lui Donald Trump la revenirea în Biroul Oval

Întors în Biroul Oval proaspăt redecorat, Donald Trump trece în revistă portretele iluştrilor săi predecesori care împodobesc pereţii – „George Washington, îmi convine … Thomas Jefferson, îmi convine…” , a consemnat marţi AFP într-un reportaj realizat la reinstalarea preşedintelui republican la Casa Albă.

Al 47-lea preşedinte al SUA, care a depus anterior luni jurământul, se instalează la „Resolute Desk”, un birou masiv din lemn de culoare închisă.

În faţa lui, teancuri de documente în mape de piele şi o cutie cu markerele sale negre preferate. Alături de el, un consilier îi prezintă rând pe rând ordinele pe care îşi aplică semnătura.

În faţa lui, un mic grup de jurnalişti cu care preşedintele american se angajează într-o conferinţă de presă improvizată de aproximativ 50 de minute în care trece de la remarci scandaloase la adresa anumitor adversari politici, la anunţuri diplomatice senzaţionale şi laude de sine, ca, de exemplu, atunci când spune că discursul său de învestitură a avut parte de „recenzii bune”, comentează AFP.

Consilierul continuă să îi prezinte documente. „Acesta e important”, spune republicanul, ales după o campanie deosebit de virulentă împotriva imigranţilor, înainte de a semna un ordin ce pune sub semnul întrebării acordarea cetăţeniei prin dreptul de naştere, pe care el îl consideră „ridicol”, dar care este garantat de Constituţie.

„Ce senzaţie grozavă!”, exclamă miliardarul în vârstă de 78 de ani la întrebarea jurnaliştilor despre cum se simte la revenirea în Biroul Oval, redecorat în grabă de echipa sa în timpul zilei.

Covorul de culoare albastru intens din mandatul preşedintelui Biden a făcut loc unuia cu o nuanţă neutră. În plus, au fost adăugate steaguri, iar unele portrete s-au schimbat.

Donald Trump se întoarce spre un perete şi arată spre un tablou: „Acesta e bun”, spune el.

În tablou este Andrew Jackson, al şaptelea preşedinte al SUA, de care lui Donald Trump îi place, dar care este o figură mult criticată de progresişti pentru poziţiile sale rasiste şi populiste. Fostul preşedinte democrat Joe Biden nu l-a vrut pe perete.

Apoi Donald Trump indică portretele primului preşedinte, George Washington, şi pe al celui de-al treilea, Thomas Jefferson, figuri care par a fi consensuale. Alegeri „foarte prudente”, apreciază cel de-al 45-lea şi acum al 47-lea preşedinte al SUA.

Când un jurnalist îl întreabă dacă, potrivit obiceiului, Joe Biden i-a lăsat o scrisoare, Donald Trump ridică privirea din documentul pe care tocmai l-a semnat – care declară stare de urgenţă la graniţa cu Mexic – şi spune: „Se poate. Aşteptaţi un pic”. Deschide sertarul biroului, exclamă „Oh” în timp ce scoate un plic cu numărul 47 scris pe el, pe care îl arată camerelor. Este, într-adevăr, mesajul de la predecesorul său.

Fostul dezvoltator imobiliar care nu a încetat să îl umilească public pe Joe Biden în ultimii ani glumeşte spunând că, dacă nu ar fi fost întrebarea reporterului, nu ar fi găsit scrisoarea timp de „luni” sau poate chiar „ani” de zile. „Poate că ar trebui să o citim cu toţii împreună”, propune Trump, fără ca apoi să dea curs impulsului. Şi astfel conţinutul scrisorii rămâne confidenţial.

Donald Trump s-a întors, iar capacitatea sa de a capta, incinta şi menţine atenţia mass-media a rămas intactă. Este conştient de ea şi nu ezită să o exploateze, mai scrie AFP.

După ce a răspuns la o întrebare despre reţeaua de socializare TikTok şi în timp ce alte persoane îşi făceau apariţia în încăpere, Trump îşi trece privirea peste grupul de jurnalişti şi întreabă: „Făcea Biden astfel de conferinţe de presă?”, ştiind foarte bine că democratul în vârstă de 82 de ani a evitat pe cât posibil acest gen de discuţii spontane, ceea ce a provocat o mare frustrare în rândul jurnaliştilor.

Discursul lui Trump, „un şut în fund” pentru Europa (ministrul francez al apărării)

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat marţi că discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie „un puternic şut în fund pentru capitalele europene”, care ar trebui, în opinia sa, „să definească în sfârşit un cadru pentru autonomia europeană” în privinţa apărării, relatează France Presse.

„Poate că brutalitatea cuvintelor preşedintelui (american) va duce în cele din urmă la un şoc şi la o trezire” a ţărilor europene, a declarat ministrul apărării la radio France Inter, adăugând că în decurs „de mai multe decenii a existat tentaţia de a ne plasa sub umbrela nucleară americană”.

Sebastien Lecornu a adresat un nou apel capitalelor europene să-şi dezvolte propria industrie de apărare, considerând că „dorinţa de a cumpăra mai multe arme din SUA reprezintă o contradicţie istorică”.

În aceeaşi declaraţie, Lecornu s-a distanţat de vicepreşedintele francez al Comisiei Europene, Stephane Sejourne, care invocase cu o zi în urmă un fel de „înţelegere” cu Trump privind apărarea europeană în schimbul unei păci comerciale, într-un moment în care Washingtonul ameninţă Uniunea Europeană cu taxe vamale extrem de agresive.

„Nu vom sacrifica securitatea noastră pentru hamburgeri şi maşini germane”, a declarat tranşant ministrul francez al apărării.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut şi el apel luni la o „trezire strategică” europeană, aşa cum o face de luni de zile, pentru a face faţă provocărilor „dacă aliatul nostru american” îşi reduce angajamentul din Europa, într-o mişcare ce s-ar putea accelera dramatic odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

China şi-a exprimat îngrijorarea după retragerea SUA din Acordul de la Paris şi OMS

China şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la decizia Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, după ce preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a oficializa retragerea în chiar ziua învestirii, îndeplinind astfel una din promisiunile sale electorale, transmite EFE.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Guo Jiakun, a subliniat într-o conferinţă de presă, că schimbările climatice reprezintă o provocare globală ce necesită cooperarea tuturor ţărilor.

„Schimbarea climatică este o provocare comună pentru întreaga umanitate şi nicio ţară nu poate acţiona doar în beneficiul său”, a spus Guo.

Guo a subliniat, de asemenea, că Beijingul va colabora cu toate ţările pentru a avansa transformarea globală către „o economie verde şi cu emisii scăzute de carbon”.
În aceeaşi conferinţă de presă, Guo Jiakun a evidenţiat rolul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în sistemul global de guvernare a sănătăţii, după ce noul lider de la Casa Albă a decis să retragă SUA din această organizaţie.
„Rolul OMS trebuie să fie consolidat, nu slăbit”, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze. „China, aşa cum a făcut-o întotdeauna, va sprijini OMS în îndeplinirea misiunilor sale” de a promova ” sănătatea umanităţii”, a spus Guo Jiakun, potrivit AFP.

Rusia îşi reafirmă angajamentul faţă de neutralitatea Canalului Panama

Rusia şi-a reafirmat marţi angajamentul faţă de neutralitatea Canalului Panama şi a subliniat că regimul juridic internaţional al acestuia este susţinut în tratatul semnat de Statele Unite şi ţara din America Centrală în 1977 şi intrat în vigoare pe 1 octombrie 1979, informează EFE.

„Rusia este parte la protocol din 1988 şi îşi reafirmă angajamentul de a menţine neutralitatea permanentă a Canalului Panama, pledând pentru menţinerea sigură şi deschisă a acestei căi navigabile de tranzit internaţional”, a declarat directorul Departamentului America Latină din Ministerului rus de Externe, Alexandr Şcetinin, citat de agenţia oficială TASS.

Germania condamnă obiectivele declarate ale lui Trump privind Canalul Panama

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a calificat marţi ca fiind „total inacceptabile” declaraţiile reiterate de noul preşedinte american, Donald Trump, privind preluarea controlului de către Statele Unite asupra Canalului Panama, relatează AFP.

„Orice ameninţare împotriva unui membru al NATO sau chiar împotriva altor state este, desigur, complet inacceptabilă”, a spus ministrul german într-un interviu acordat postului de radio RBB.

Cu toate acestea, Baerbock a făcut apel la calm în ceea ce priveşte declaraţiile noului preşedinte.

„Nici noi, şi insist asupra acestui punct, nu trebuie să reacţionăm la fiecare provocare”, a mai spus ministrul german.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut