Raportul MCV comentat de reprezentanţii politici şi cei din Justiţie

USL Cluj susţine că raportul întocmit în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare prezintă justiţia din România ‘’exact aşa cum este ea astăzi, după 4 ani şi 11 luni de regim Băsescu, din cei 5 ani de monitorizare’’. Raportul se referă la ultimii 5 ani, la corupţia PDL şi ineficienţa justiţiei din ultimii cinci ani. Avem mari probleme la ANRMAP, la vămi, la fisc, la construcţiile din infrastructură.

Guvernul va acţiona pentru a rezolva aceste probleme. Oficialii europeni au început să îşi dea seama că au fost victimele unei dezinformări, de aceea tonul lor în discuţiile despre România s-a schimbat în bine pentru noi’’, arată USL Cluj, adăugînd că pedeliştii vor plăti pentru acest atac împotriva României. ‘’Cu siguranţă cetăţenii îi vor sancţiona la vot’’, subliniază USL. Social liberalii susţin că preşedintele CE, José Manuel Barroso, a apreciat promptitudinea cu care Victor Ponta a răspuns problemelor ridicate de CE, menţionînd că şeful Comisie şi-a manifestat încrederea în premierul Victor Ponta că poate îndrepta lucrurile.

PDL Cluj:  Raportul surprinde în mod obiectiv progresele înregistrate de România pentru consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei
Preşedintele Comisiei Juridice de Discipină şi Imunităţi, deputatul Daniel Buda, consideră raportul Comisiei Europene ca fiind unul care poziţionează România la nivelul anului 2005, înaintea aderării României la Comunitatea Europeană. ‘’Acţiunile anti-democratice, promovate în ultimele două luni de către Antonescu şi Ponta, au avut un impact negativ asupra eforturilor susţinute, privind procesul de reformare a sistemului judiciar românesc. Raportul surprinde în mod obiectiv progresele înregistrate de România pentru consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei, însă dezaprobă în mod ferm presiunile exercitate împotriva justiţiei şi solicită luarea unor măsuri imediate pentru îndepărtarea abuzurilor comise în ultimele două luni de Guvernul Ponta.

Revocarea abuzivă a Avocatului Poporului, modificarea legislaţiei privind desfăşurara procesului electoral în timpul jocului, încercările repetate de intimidare a Curţii Constituţionale, precum şi atacurile în serie lansate de guvernul Ponta asupra justiţiei şi instituţiilor statului de drept au fost cuantificate la capitolul regreselor majore, înregistrate de statul român.  De asemenea, a fost evidentă  imixtiunea politicului în actul de justiţiei, care nu a rămas nesancţionat de către oficialii europeni, care au considerat necesară continuarea monitorizării, însă mult mai intens decît pînă acum, ceea ce nu reprezintă nimic altceva decît un regres sub aspectul îndeplinirii angajamentelor asumate’’, explică Buda.

El susţine că în contextul actual România are nevoie de un Guvern care să respecte legile statului, principiile şi valorile democraţiei, dar mai presus de orice, ‘’statutul european al României şi angajamentele asumate în faţa oficialilor europeni’’. El spune că pentru aceassta e nevoie de demisia Guvernului Ponta, lucru care în opinia deputatului PDL ar duce la recredibilizarea României pe plan European şi Internaţional.

CSM: Responsabilă de aspectele negative din raportul MCV este întreagaa clasă politică
Consiliul Superior al Magistraturii, organism care, potrivit Consituţiei este garantul independenţei Justiţiei, susţine că aspectele negative semnalate în raportul MCV se referă exclusiv probleme ce ţin de celelalte puteri ale statului, inclusiv la ameninţări din partea acestora la adresa independenţei justiţiei. CSM solicită, pe această cale, întregii clase politice şi în primul rînd Guvernului şi Parlamentului, să ia neîntîrziat măsuri convingătoare pentru a repune România pe calea integrării sale europene depline. ‘’Ne exprimăm regretul că eforturile din ultimii ani ale întregului sistem judiciar au fost subminate de evoluţiile din ultimele săptămîni de pe scena politică, ceea ce a condus la concluziile negative ale acestui Raport.

Am luat act de aşteptările Comisiei de-a lungul timpului de la CSM şi conducerea sa şi, în acest sens, dorim să reafirmăm angajamentul nostru ferm de a veghea la respectarea deplină a independenţei justiţiei şi de a consolida rolul CSM în asigurarea unor proceduri transparente şi obiective de numire a Procurorului General al PÎCCJ şi a  procurorului şef al DNA, dar şi în celelalte funcţii de conducere din PÎCCJ şi DNA’’, arată CSM.

ÎCCJ: Raportul MCV indică direcţiile în care sînt necesare progrese viitoare
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie considera că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) reflectă progresele înregistrate de instanţa supremă şi susţine că recomandările din raport vor fi analizate de conducerea instituţiei, pentru adoptarea de măsuri.

ÎCCJ susţine că a luat act de raportul MCV, iar în perioada imediat următoare, constatările şi recomandările incluse în raport vor face obiectul unei analize la nivelul conducerii instanţei supreme, în vederea adoptării măsurilor care se impun.

”Raportul reflectă, cu obiectivitate, progresele înregistrate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de întreg sistemul judiciar român în ansamblul său, în ultimii 5 ani, şi, în acelaşi timp, indică direcţiile în care sînt necesare progrese viitoare”, arată ÎCCJ.

C. PURIŞ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut