Preafericitul Părinte Daniel: Momentul Marii Uniri din 1918 a deschis calea spre reorganizarea Bisericii

Momentul Marii Uniri din anul 1918 a deschis calea şi spre o profundă reorganizare a Bisericii, a spus Preafericitul Părinte Daniel, marţi, la finalul celebrării Sfintei Liturghii, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a arătat că ardelenii “au contribuit imens la reîntregirea teritoriului României, care a fost o mare şansă pentru demnitatea bisericii şi a societăţii”.

“Din Transilvania au mers la Bucureşti minţi luminate şi oameni foarte hotărîţi să ridice nivelul economic, organizatoric şi cultural al ţării reîntregite. Nu întotdeauna a fost uşor, pentru că ardelenii aveau conştiinţa superiorităţii organizatorice faţă de Principatele Unite, dar Unirea din 1918 s-a făcut din iubire frăţească şi din demnitate”, a spus înaltul ierarh, evidenţiind că efortul pentru reafirmarea demnităţii naţionale l-a generat şi pe cel al reînfiinţării unor vechi eparhii româneşti, active între secolele al XVI-lea şi al XVIII-lea.

Preafericitul Părinte Patriarh a arătat că trebuie să înţelegem în contextul de atunci reînfiinţarea Eparhiei de Cluj, primul episcop fiind un ardelean harnic, practic şi luptător, Nicolae Ivan, fost consilier economic al Mitropoliei Ardealului de la Sibiu, care a contribuit şi la construirea catedralei sibiene. Nicolae Ivan a avut un contracandidat, pe care l-a întrecut însă cu două voturi, ce s-au concretizat, la modul simbolic, în construcţia a două biserici noi la Cluj-Napoca.

El a amintit că ridicarea actualei Catedrale Mitropolitane a început în anul 1923 şi a durat un deceniu, arhitecţii fiind Constantin Pomponiu şi George Cristinel, iar constructorii – aceiaşi care au zidit şi Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba-Iulia.

Patriarhul Daniel a felicitat întreaga Eparhie a Vadului, Feleacului şi Clujului cu ocazia aniversării a 90 de ani de la reînfiinţarea sa. “Îl felicităm în mod deosebit pe Înalpreasfinţitul Mitropolit Andrei, care ne-a invitat cu multă stăruinţă la această sărbătoare. Este pentru a şaptea oară cînd venim în judeţul Cluj într-un singur an. Este cam mult, dar dacă nu numeri de cîte ori ai venit, nu ţi se pare mult”, a afirmat înaltul ierarh.

Articole din aceeasi categorie