Polonia da, România ba

România continuă să primească palme. Săptămânal, România primeşte palme din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European, fiindu-i respinse propunerile Rovana Plumb, respectiv Dan Nica.

O altă palmă, zdravănă de data aceasta, am primit-o de la prietenii americani. Nu cu mult timp în urmă, Polonia a obţinut ridicarea vizelor pentru Statele Unite, ştire prea puţin băgată în seamă de analiştii noştri politici. Politicienii au tăcut mâlc: linişte totală, nicio reacţie, nimeni nimic. Şocant, dacă avem în vedere că, de ani de zile, americanii ne promit, prin voci prezidenţiale, ridicarea vizelor. Şi între România şi Statele Unite sunt 139 de ani de relaţii diplomatice, poate că am fi avut dreptul la ridicarea vizelor de călătorie. Nu s-a întâmplat, acesta este tristul adevăr. Cum trist este şi că 38 de naţiuni, inclusiv din Uniunea Europeană, nu au nevoie de vize, cu excepţia României, Bulgariei, Croaţiei şi Ciprului, care nu sunt incluse în programul Visa Waiwer, deşi există un principiu al reciprocităţii între Uniune şi Statele Unite.

Privind eliminarea vizelor, din partea preşedinţilor americani am avut parte numai de încurajări de genul „se lucrează la un asemenea proiect”, „nu mai este mult timp şi românii vor putea călători în Statele Unite fără viză”, bla, bla, bla.

Cum se face că Polonia a fost admisă în Visa Waiwer? Trump a ţinut să menţioneze: „Polonezii încearcă să obţină acest lucru de multe decenii, am făcut-o pentru poporul polonez, în onoarea polonezilor din Statele Unite şi din Polonia”. Dar şi românii încearcă să obţină acelaşi lucru de multe decenii. Ca şi polonezii, mulţi români s-au stabilit în Statele Unite, devenind cetăţeni pe care se poate conta. Ciudat, atâta timp cât toţi preşedinţii americani spun că ne iubesc, inclusiv Trump. Dar Trump i-a „onorat” doar pe polonezi, pe noi nu. Şi asta, chiar dacă americanii au deschis un „punct de lucru” la Deveselu. (Ce-i drept, fetiţele vesele de prin Calafat au intrare la soldaţii americani, din câte ştim, fără vize). Să nu uităm nici ce s-a întâmplat cu basistul trupei Compact, Teo Peter, ucis într-un accident rutier de puşcaşul marin Christopher Vangoethem. Puşcaşul scapă de închisoare, beneficiind de imunitate diplomatică, magistraţii americani mustrându-l pe ici, pe colo. Mai sunt şi alte exemple, reprezentative pentru cum ne privesc şi ne tratează mai marii Statelor Unite.

Polonezii au primit viza, noi nu. O vor primi şi alţii, noi vom tot aştepta. Până când? Poate până la prima ploaie cu biscuiţi.

Demostene ȘOFRON

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Polonia da, România ba

 1. Unu'

  Românii nu vor primi niciodată scutirea de viză, pentru ei există „loteria vizelor”, cea evident menită să depopuleze România de români. Nu cred că Trump are idee despre interesele ascunse, el doar repetă ce i se dă.
  Atunci când românii vor fi între 12-15 milioane în propria lor țară, atunci se va vedea pe față cine e stăpânul. Cel puțin ăsta-i planul, nu trageți în mesager.

 2. HeleneDesArbres

  În cazul lui Teo Peter, accidentul s-a produs pentru că indicatorul CEDEAZĂ TRECEREA era acoperit de crengile unui copac( ne_toaletat ). Deci,vină ZERO din partea americanului…

  • Twisted Titanium

   Asemenea indicatoare sub acoperire ( ! ) mai există și acum ; nu știu dacă cu toptanul sau cu duiumul; în orice caz,multe.