O lecție de neuitare: Jertfa soldaților români de pe frontul din Slovacia

Peste 15.000 mii de soldați români și-au pierdut viața în luptele date pe teritoriul actual al Slovaciei în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Majoritatea eroilor români căzuți în campania antihitlerită sunt înhumați la Zvolen 10.384 iar 1.720 la Banska Bistrica. În contextul împlinirii a 80 de ani de la sfârșitul celei de a Doua Conflagrații Mondiale, o delegație formată din cadre militare în rezervă din județul Cluj, alături de reprezentanți ai Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului și ai Societății Cultural Patriotice Avram Iancu din România s-au deplasat în Slovacia pentru a-i omagia pe soldații români care-și dorm somnul de veci în această țară.

Cimitirul din Zvolen, dedicat eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehoslovaciei, este cel mai mare cimitir de război românesc din străinătate.

În centrul cimitirului se află un monument care sugerează prin configuraţia arhitectonică un sanctuar voievodal românesc şi care are pe latura din faţă următorul text: „Glorie veşnică eroilor români căzuţi în luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist 1944-1945”.

În jurul monumentului sunt aliniate morminte individuale sau comune în care se odihnesc eroii armatei române căzuți în luptele purtate la Banska Bistrica, Piestany, Brezno, Detvo, Buzica, pe piscurile Munților Javorina, pe Nitro sau pe Hron și în multe, multe alte câmpuri de luptă, de unde au fost adunați și așezați cu pioșenie în acest cimitir militar românesc.

Săptămâna trecută, în cimitirul din Zvolen a fost organizat un ceremonial de comemorare a militarilor români care au căzut pentru eliberarea Cehoslovaciei în cadrul căruia au fost depuse coroane de flori și a fost oficiată o slujbă de pomenire.

Manifestările prilejuite împlinirea a 80 de ani de la eliberarea Slovaciei s-au bucurat de participarea a primarului din localitate, reprezentanți ai comunității de vlahi gorali din Slovacia și Polonia și jurnaliști. Delegația din România a fost formată din 40 de persoane, majoritatea cadre în rezervă și retragere.

În alocuțiunea sa, președintele Filialei Cluj a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, col (r) Ioan Pogan i-a transmis primarului din Svolen mulțumiri pentru primire și pentru posibilitatea de a le aduce omagiul și recunoștința eroilor români care și-au dat viața în luptele purtate în cel de al 2-le Război Mondial pentru eliberarea Slovaciei, și nu numai, de sub jugul fascist.

„Stimate d-le primar, onorată asistență. la 80 de ani de la încheierea celui de al 2-le Război Mondial, o delegație compusă din membri ai asociațiilor de rezerviști din M.Ap.N., M.I. , S.R.I., Veteranilor de război și membri ai Societății Avram Iancu din România, însoțiți de părintele vicar Boca Dumitru din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, dorim să omagiem pe cei 10384 de militari români care au căzut în luptele purtate, în perioada 18 decembrie 1944 – 12 mai 1945 pentru eliberarea Cehoslovaciei.

Acest cimitir, construit în anul 1958, este unul dintre cele mai mari cimitire ale eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă în afara granițelor țării.

D-le primar, vă rog să primiți sincerele noastre mulțumiri pentru primire și pentru posibilitatea ca noi, urmașii eroilor, să le aducem omagiul și recunoștința noastră acestor eroi care și-au dat viața în luptele purtate în cel de al 2-le Război Mondial pentru eliberarea Slovaciei , și nu numai, de sub jugul fascist. Glorie eroilor neamului românesc!”, a trabnsmis ofițerul în rezervă

.

La rândul său, Tiberiu Groza, președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” a declarat că prin comemorarea militarilor români căzuți pe teritoriul Slovaciei au fost omagiați toți eroii români căzuți de-a lungul istoriei pentru libertatea, demnitatea și prosperitatea neamului românesc.

„Împreună cu colegii din conducerea Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu” din România am participat la un moment deosebit de emoționant de omagiere a eroilor români căzuți în cel de al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei. Prin comemorarea lor i-am omagiat pe toți eroii români căzuți de-a lungul istoriei pentru libertatea, demnitatea și prosperitatea neamului românesc. Acolo, în Cimitirul militar din Svolen, unde își dorm somnul de veci peste 10.000 de eroi români, i-am omagiat deopotrivă pe Horea, Cloșca și Crișan, pe Avram Iancu, pe revoluționarii pașoptiști, pe români căzuți în cele doua războaie mondiale, pe făuritorii României Mari morți în temnițele comuniste și pe cei căzuți în Revoluția din 1989”, a transmis Tiberiu Groza.

După evenimentul de la Cimitirul din Svolen, delegația de români s-a deplasat la cimitirul din Banska Bistrica pentru a le aduce respectul cuvenit celor 1.720 de militari români înhumați aici.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut
ziarulfaclia.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.