Medicii de familie nu vor „cârpeli de sezon”

Ministerul Sănătății și Guvernul României trebuie să identifice „soluții realiste” pentru atenuarea deficitului de medici de familie din România, „fără concesii de la calitatea pregătirii acestora în rezidențiat și luând măsurile necesare pentru ca Medicina de familie să redevină o specialitate atractivă” – consideră Societatea Națională de Medina Familiei.

În opinia reprezentanților SNMF, soluția propusă, de suplimentare a numărului de viitori medici rezidenți în medicina de familie prin alocarea suplimentară de locuri doar în această specialitate pentru medicii care nu au primit repartiție, „reprezintă o soluție neadecvată în rezolvarea deficitului cronic de medici de familie”. De asemeni, apreciază că doar suplimentarea de locuri de rezidențiat, discriminatoriu numai pentru specialitatea de Medicina de familie, va conduce pe termen lung la consacrarea meseriei de „rezident de Medicină de familie”, până când candidatul va obține nota care îi conferă accesul la o altă specialitate, ceea ce va perpetua deficitul de medici de familie, „totul în detrimentul accesibilității la servicii medicale de asistența medicală primară a populației din mediul rural și urbanul mic”.

„Faptul că Ministerul Sănătății caută soluții în ceea ce privește deficitul de medici de familie denotă recunoașterea importanței acestui segment al sistemului național de sănătate. Totuși, atragem atenția că nu numărul de medici rezidenți care promovează examenul de specialitate reprezintă adevărata problemă ci, în final, numărul de medici specialiști în Medicina de familie care chiar practică medicina de familie (…). Atât timp cât nu se aduc și modificări în partea de birocrație, excesiv de împovărătoare în continuare, cât există îngrădiri în practica profesiei inexistente oriunde altundeva în Uniunea Europeană, cât există reglementări legislative care ne fac culpabili în fiecare clipă și cu numeroase sancțiuni îndreptate împotriva noastră, este de înțeles de ce specialiștii de Medicina de familie se îndreaptă către alte specialități sau către alte țări (…). Ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie. Dar medicul de familie trebuie să își poată ajuta în mod real pacienții, conform pregătirii pe care o are și nu să jongleze între reglementări care impietează drepturile pacienților, un sistem informatic nefuncțional care a devenit în ultima perioadă un obstacol în activitatea zilnică, sarcini birocratice inutile și un vraf de formulare tipizate care nu își mai au rostul la ora actuală” – arată reprezentanții SNMF.

În opinia acestora, rezolvarea problemelor din sistemul sanitar românesc trebuie să țină cont în primul rând de interesele pacienților, de asigurarea calității actului medical, de mesajele pe care le transmit practicienii „și doar apoi de presiunea străzii”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut