La Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Expoziţia FECIOARELE ÎNLĂCRIMATE ALE TRANSILVANIEI

Anunţam, într-una din ediţiile anterioare ale ziarului, apropiatul vernisaj al unei expoziţii cu totul şi cu totul deosebite, ce aduce în atenţie varietatea extraordinară a replicilor vestitei icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula. Ieri, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în prezenţa unei suite de înalţi ierarhi bisericeşti, a avut loc vernisajul expoziţiei cu caracter de eveniment – FECIOARELE ÎNLĂCRIMATE ALE TRANSILVANIEI – dedicată icoanelor transilvănene ale Maicii Domnului care au lăcrimat, cu deosebire icoanei de la Mănăstirea Nicula, şi în care sînt prezentate lucrări de valoare inestimabilă din patrimoniul nostru religios. Expoziţia este realizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, instituţie care a iniţiat proiectul, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Protopopiatul Romano-Catolic Cluj-Napoca, Protopopiatul Romano-Catolic Tîrgu Mureş şi Parohia Romano-Catolică Sighişoara. Spicuim dintr-o prezentare făcută expoziţiei de dr. Ana Dumitran, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia: „Privind din perspectiva celor trei secole care s-au scurs de atunci (de la lăcrimarea icoanei de la Nicula – n.n.)… amîndouă icoanele, şi cea care a rămas la Nicula şi cea care a fost adusă la Cluj s-au dovedit făcătoare de minuni, devenind prin pelerinajele care s-au născut în jurul lor adevărate simboluri ale creştinismului transilvănean (…) Sub semnul acestui miracol stă şi expoziţia care îşi aşteaptă vizitatorii într-un timp nu întîmplător delimitat de cele două mari sărbători dedicate Maicii Domnului. (…) În preajma pelerinajului de la Nicula, care s-a hrănit din lacrimile originalului, reproducerile sale expuse la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pot oferi cel mai potrivit cadru pentru pregătirea spirituală a pelerinilor, dar şi a celor care vor călători spre Nicula doar cu gîndul şi cu speranţa mîntuirii”.

În legătură cu expoziţia, care va rămîne deschisă pînă în 9 septembrie a.c., Acad. Marius Porumb a făcut, pentru FĂCLIA de Cluj, cîteva precizări de mare interes cultural, ştiinţific şi religios, din care reproducem următoarele:

„Un fenomen petrecut în lumea religioasă, culturală şi artistică, ce are desigur un suport politic însemnat, este apariţia unor icoane miraculoase, cu precădere în bisericile de rit oriental, miracolul fiind preluat şi utilizat ca mijloc de propagandă al Contrareformei şi a Imperiului Habsburgic. Venerarea unor icoane de tradiţie bizantină în bisericile catolice nu era o noutate. Spaţiul european occidental, din Italia, în ţările germanice, sau Europa Centrală, conservă nenumărate exemple de vechi icoane ortodoxe aşezate la loc de cinste, pentru a fi venerate, în altarele bisericilor catolice, adesea acestea fiind considerate copii sau sînt chiar atribuite penelului evanghelistului Luca. Expoziţia intitulată poetic Fecioarele înlăcrimate ale Transilvanei, deschisă mai întîi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, o datorăm unei laborioase activităţi de documentare a doamnei dr. Ana Dumitran, cercetător împătimit al fenomenului cultural artistic transilvănean, precum şi colaboratorilor săi. Expoziţia organizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a fost itinerată, mai întîi la Sibiu la Muzeul Astra, în generosul spaţiu expoziţional al Casei Artelor, iar începînd cu data de  8 august este deschisă şi la Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvanei.

Avînd o solidă documentare în arhive şi muzee sau colecţii, expoziţia este o contribuţie remarcabilă la cunoaşterea unor aspecte prea puţin relevate pînă în prezent, subliniind benefice legături interetnice surprinzătoare între neamurile transilvane, ce se desfăşoară sub privirea blîndă a Fecioarei şi a Pruncului Isus.

Catalogul expoziţiei, intitulat Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei. Preliminarii la o istorie ilustrată a toleranţei religioase îl datorăm autorilor Ana Dumitran, Enikö Hegedüs, Vasile Rus. Masivul volum de 422 p.  înserează o documentare de excepţie referitoare la fenomenul icoanelor miraculoase, repertoriul replicilor icoanei miraculoase de la Nicula (gravură, pictură tempera pe lemn, pictură pe sticlă, pictură de şevalet, plastică figurativă) fiind de o bogăţie  extraordinară.

Simbol sacru al Clujului, Madona Claudiopolitana este imaginea icoanei făcătoare de minuni de la Nicula, Hodighitria, pictată de Luca din Iclod la 1681, copiată sau repictată în replici mai mult sau mai puţin asemănătoare de numeroşi pictori şi gravori, fiind venerată de toate confesiunile şi etniile Transilvaniei. Luminoasa imagine a Maicii Domnului cu Pruncul o întîlnim în bisericile ortodoxe sau greco-catolice ale românilor, în cele catolice ale maghiarilor, secuilor şi saşilor, fiind adorată pentru puterile sale miraculoase. În cei peste 330 de ani care s-au scurs de la pictarea celebrei icoane s-au scris multe pagini despre această Madonă românească venerată şi cunoscută din Transilvania pînă departe în occidentul european.

Expoziţia Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei este un eveniment cultural important, fiind simbolic o rugăciune şi un ex voto adus Născătoarei de Dumnezeu, acum, în preajma marii sărbători a Adormirii Maicii Domnului din 15 august, un semn al înţelegerii şi păcii, al tuturor celor ce mărturisesc întru Hristos”, a mai spus Acad. Marius Porumb.

A consemnat Michaela BOCU

m.bocu@ziarulfaclia.ro

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut