Galerie Foto | Divizia 4 Infanterie Gemina, luată cu asalt de copii. Arme sunt, vrem ostași

Divizia 4 Infanterie ‘’Gemina’’ a ţinut să marcheze Ziua Forțelor Terestre, care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 23 aprilie, într-un mod cu totul special.

Astfel, marți, la sediul Marii Unității cu sediul în Piața Ștefan cel Mare a fost organizată o expoziţie cu tehnică militară şi diverse activităţi cu specific ostăşesc. Sute de clujeni au admirat maşinile de luptă ale infanteriei, mașini de luptă de diferite tipuri, aparate şi tehnică de telecomunicaţii de ultimă oră, arme de diferite tipuri din dotarea forțelor speciale, precum şi echipamentul din dotarea luptătorului modern. Cu această ocazie, clujenii au putut sta de vorbă cu militarii Diviziei 4 Infanterie Gemina care au executat misiuni de luptă în teatrele de operaţii.

Printre cei care au ţinut să vadă tehnica din dotarea Diviziei 4 Infanterie Gemina s-au aflat numeroși elevi și studenți clujeni dar și preșcolari de la grădinițele din zona centrală a municipiului.

Printre atracţiile expoziţiei s-au numărat echipamentele şi tehnica de luptă folosite de militari în misiunile externe. De asemenea, a fost prezentat transportorul amfibiu blindat TAB-C de cercetare dotat cu două lansatoare de rachete.

Vedeta expoziției

Transportorul blindat pentru trupe Piranha 5 a fost una dintre marile atracții ale evenimentului.

Piranha 5 este un blindat cu o greutate de 30 de tone, care poate transporta 3 membri ai echipajului şi 8 soldaţi. Are un motor diesel MTU 6V199 de 586 CP şi 2.200 Nm. Piranha 5 poate rula cu o viteză maximă de 100 de km/h şi are autonomie de 1.000 de km. Transportorul blindat poate urca rampe cu înclinație de 60% şi poate să treacă prin şanţuri cu o adâncime maximă de 1,5 metri.

Transportoarele Piranha 5 sunt echipate cu turele cu un tun de 30 de mm și mitraliera calibru 7,62 mm.

Cei mai impresionaţi de transportorul blindat au fost copii, care au format un rând destul de mare pentru a urca să vadă dotările mașinii de luptă.

Un alt vehicul care a stârnit curiozitatea clujenilor prezenți la Ziua Porților Deschise a fost vehiculul de luptă ușor blindat JLTV.

JLTV este cea mai recentă generație de vehicule blindate 4×4 proiectate și fabricate integral de compania americană Oshkosh Defense. 

Produsă în Statele Unite ale Americii, mașina de luptă este interoperabilă cu tehnica de luptă a Forțelor pentru Operații Speciale din NATO, din punctul de vedere al comunicațiilor, sistemelor de armament, tipurilor de muniție și al sprijinului logistic.

Mobilitatea mașinii de luptă de ultimă generație JLTV este asigurată de puterea agregatului energetic, acesta putând atinge viteze de 120 km/h pe drum asfaltat.

De la expoziția cu tehnică militară organizată de Ziua Forțelor Terestre nu au lipsit militarii Batalionului 317 ISR Vlădeasa, una dintre unitățile de elită ale Armatei Române. Aceștia au prezentat publicului echipamentele de alpinism și parașutism pe care le folosesc în misiunile ce le revin. Astfel clujenii au putut vedea mai multe tipuri de adăposturi și tipurile de foc pe care le utilizează militarii forțelor speciale cazurile de situații de supraviețuire. Totodată, au fost prezentate mai multe tipuri de parașute folosite în executarea salturilor de la joasă și mare înălțime.

Batalionul Operaţii Speciale de la Târgu Mureș și-a prezentat armamentul din dotare fabricat în SUA. Este vorba de pistoale automate, puști cu lunetă și arme pentru lupta urbană cu amortizor integrat care elimină total zgomotul.

Copiii nu au ratat ocazia să se picteze pe faţă ca luptătorii de elită, să se urce în blindate şi să se fotografieze cu militarii.

Tinerii s-au declarat deosebit de încântaţi de ceea ce au văzut iar unii dintre ei au spus că vor alege cariera militară.

Pe parcursul manifestărilor, Fanfara Diviziei 4 Infanterie Gemina a întreţinut atmosfera cu muzică militară, dar şi cu şlagăre româneşti.

Manifestarea a avut loc în contextul în care armata găsești greu recruți pentru că tinerii nu se lasă convinși să urmeze cursurile pentru a deveni soldați profesioniști, iar cei care au decis să încerce s-au lovit de probe eliminatorii, cea fizică și examenul psihologic. Doar 40% din locurile scoase la concurs au fost ocupate după desfășurarea primei serii de recrutare/selecție a soldaților profesioniști. De proba fizică n-au reușit să treacă aproximativ un sfert dintre aceștia, MApN spune că a fost de dificultate medie și nu ar fi trebuit să pună probleme persoanelor între 18 și 45 de ani. Este vorba despre un traseu utilitar aplicativ și o alergare de rezistență de doi km.

Dintre candidații rămași, 18% au fost eliminați la proba psihologică, iar la evaluarea medicală au mai picat 12% dintre cei rămași.

Și președintele Klaus Iohannis a făcut, marţi, în Coreea de Sud, referire la situația recrutării precizând că nu s-a gândit la recrutare obligatorie şi nu va avansa aşa ceva.

El a menționat că trebuie să existe mai multă informaţie şi mai multă atractivitate pentru cariera militară, evident şi o soldă pe măsura implicării dar şi mult mai multă publicitate pozitivă, adică lumea, mai ales tinerii care ar viza o carieră militară, să ştie exact care sunt oportunităţile.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut