Directorul DSP Cluj: Este nevoie de performanţă în medicina şcolară

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, apreciază că este nevoie de performanţă în medicina şcolară, de o asistenţă medicală de specialitate cu înaltă pregătire, dar şi de un plan naţional pentru promovarea sănătăţii, profilaxia şi monitorizarea bolilor copiilor.

Prezentă la Congresul Naţional de Medicină Şcolară şi Universitară, care se desfăşoară, joi şi vineri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu”, în organizarea Societăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii şi Tineri, Dorina Duma a susţinut, în cadrul reuniunii, comunicarea cu tema “Rolul medicinei şcolare în educaţia pentru sănătate”, în care a propus adoptarea unui plan naţional pentru promovarea sănătăţii, profilaxia şi monitorizarea bolilor copiilor, evidenţiind, totodată, necesitatea desemnării unor responsabili pentru o reală colaborare intersectorială.

Printre specialiştii care au susţinut comunicări la congres s-au numărat conf. univ. dr. Aurelia Cordeanu şi dr. Oana Adina Popa de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Bucureşti – “Factori de risc în apariţia diabetului zaharat insulinodependent la copil”, prof. univ. dr. Mircea Nanulescu de la UMF din Cluj-Napoca -“Educaţia copilului pentru un stil de viaţă sănătos”, medicii Ileana Maria Mireşteanu, Sorina Irimie, Cosmina Samoilă, Ioana Beldean Galea, Anamaria Decanovici de la Institutul de Sănătate Publică din Cluj-Napoca – “Comportamentul alimentar în perioada 2006-2011 la elevii din România” şi “Aspecte ale activităţii fizice ale elevilor din România în anul 2011”. Alte teme ştiinţifice prezentate la reunine s-au referit la anemia la copii, nutriţie, artrita la preşcolari şi şcolari, prevenţia oncologică în cabinetul medical şcolar, cunoştinţele mamelor despre vaccinări, intoxicaţiile acute la copii, precum şi la sănătatea buco-dentară.

Astăzi, în cea de-a doua zi a manifestării, discuţiile şi comunicările vor fi axate pe tulburările de vedere la elevi în relaţia cu iluminatul natural şi artificial în sala de clasă, participarea şcolarilor şi studenţilor la activităţile de educaţie fizică şi sport în funcţie de starea lor de sănătate, obezitatea copilului şi a adolescentului şi factorii de risc, deprinderile nutriţionale corecte la vîrstele preşcolară şi şcolară, programele naţionale de sănătate cu aplicaţii în medicina şcolară, organizarea reţelei de medicină şcolară la nivel naţional. Participanţii la reuniune vor discuta, de asemenea, despre consecinţele descentralizării asupra activităţii din cabinetele medicale.

Articole din aceeasi categorie