Cluj-Napoca găzduieşte Olimpiada Naţională de Religie pentru cultele romano-catolic şi greco-catolic

Cluj-Napoca găzduieşte Olimpiada Naţională de Religie pentru cultele romano-catolic şi greco-catolic, 30 aprilie – 4 mai 2025

În perioada 30 aprilie – 4 mai 2025, municipiul Cluj-Napoca va fi gazda Olimpiadei Naţionale de Religie – cultele romano-catolic (limba română) şi greco-catolic, dedicată elevilor din clasele V-XII, precum şi colegiilor şi liceelor teologice romano-catolice şi greco-catolice din ţară (clasele IX-XII).

Evenimentul este organizat de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, şi este găzduit de Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Olimpiada aduce împreună elevi pasionaţi de teologie, spiritualitate şi valori creştine, oferindu-le oportunitatea de a-şi demonstra cunoştinţele religioase într-un cadru competitiv, dar şi de a descoperi patrimoniul cultural şi spiritual al oraşului Cluj-Napoca.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 30 aprilie, de la ora 17:00, în Catedrala Greco-Catolică „Schimbarea la Faţă”, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii. Ziua de joi, 1 mai, este dedicată probei scrise, iar în următoarele zile sunt programate activităţi culturale, vizite ghidate, conferinţe, momente artistice şi liturgice. Festivitatea de premiere se va desfăşura sâmbătă, 3 mai, de la ora 11:00, în prestigiosul Auditorium Maximum al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Evenimentul se desfăşoară într-un context comemorativ deosebit: anul 2025 a fost declarat de Parlamentul României prin Legea nr. 290 din 24 octombrie 2023: Anul „Cardinal Iuliu Hossu”. Personalitate luminoasă a Bisericii şi a istoriei naţionale, Iuliu Hossu este cinstit nu doar prin evocări, ci şi prin întâlniri vii cu valorile pe care le-a mărturisit. În acest spirit, elevii vor participa la conferinţe tematice, vizionarea filmului Cardinalul, trasee istorice „Pe urmele Cardinalului Iuliu Hossu” şi celebrări liturgice în ambele rituri.

Preasfinţitul Claudiu Lucian Pop, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla având şi calitatea de preşedinte onorific al olimpiadei va fi prezent în cadrul momentelor liturgice şi comemorative. Prezenţa Preasfinţiei Sale este o binecuvântare şi o continuitate vie a moştenirii lăsate de Cardinalul Hossu.

Programul olimpiadei este îmbogăţit cu numeroase activităţi culturale şi turistice: vizite la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Grădina Botanică, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, un spectacol de artă imersivă la Muzeul Mina, precum şi o seară muzicală susţinută de formaţia Anesti Zileos, în colaborare cu ASTRU Cluj. Toate aceste momente sunt organizate cu sprijinul generos al întregului corp profesoral al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, al tuturor profesorilor de religie din Eparhia de Cluj-Gherla şi al voluntarilor ASTRU Cluj care s-au implicat cu dăruire în asigurarea unei atmosfere primitoare, dinamice şi formative pentru toţi participanţii.

Olimpiada Naţională de Religie nu este doar un concurs, ci o experienţă de comuniune, de formare în spiritul valorilor creştine şi de deschidere către patrimoniul viu al Bisericii şi culturii. Fiecare ediţie a acestei competiţii oferă tinerilor nu doar ocazia de a-şi demonstra cunoştinţele, ci şi de a trăi o adevărată lecţie de credinţă, istorie şi apartenenţă spirituală. În acest an, legătura cu personalitatea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu, model de curaj, demnitate şi fidelitate faţă de Dumnezeu şi de popor, dă o profunzime aparte întregului eveniment.

„Găzduirea Olimpiadei Naţionale de Religie în acest an cu semnificaţie aparte este pentru liceul nostru o onoare şi o misiune. Credem cu tărie că educaţia în valorile creştine, studiul religiei sau al disciplinelor teologice de specialitate este parte din formarea integrală a tinerilor şi ne dorim ca această întâlnire să rămână în inima lor ca o experienţă de comuniune, inspiraţie şi sens. Clujul oferă un cadru ideal pentru această armonie între credinţă, cultură şi tineret. În inima Clujului, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” – o şcoală al cărui ctitor a fost in 1945 însuşi Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, îşi deschide acum porţile pentru cei 191 de elevi şi 22 de profesori însoţitori din cele 18 judeţe participante pentru a trăi împreună un timp care va lăsa în sufletele noastre, ale tuturor, mărturiile credinţei vii”, a declarat prof. dr. Simona Gruian, Director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut