Chiar şi în fieful PDL, prezenţa la vot a fost mare

• Peste 37% din numărul real al cetăţenilor cu drept de vot s-a prezentat la urne •

Potrivit datelor demografice reale, prezenţa la vot în judeţul Cluj a fost de 37,09%, cu aproape 3 procente mai mare decît cifra anunţată de BEJ – raportată la listele electorale întocmite în urma recensămîntului din 2002. De asemenea, în municipiul Cluj-Napoca prezenţa reală creşte la 32,70%, faţă de 31,14%, procent anunţat de BEJ.

Potrivit ultimului recensămînt, populaţia stabilă din judeţul Cluj era de 659.370 de locuitori, cu 43.385 (6,2%) mai puţini decît la recensămîntul din 2002. Conform şefului Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, Codrea Pop, la nivel naţional, populaţia minoră reprezintă, în medie,  18,3-18,4% din totalul populaţiei. „La 1 ianuarie 2001, procentul celor cu vîrste cuprinse între 0 şi 17 ani reprezenta  16,08% din totalul populaţiei judeţului Cluj”, precizează Pop.

De menţionat că aici se mai înregistrează o diferenţă, respectiv a tinerilor cu vîrsta între 17 şi 18 ani, necuantificată. Cu toate acestea, pe baza informaţiilor statistice şi în urma unui calcul simplu, rezultă că între datele anunţate de BEJ şi situaţia reală se înregistrează o diferenţă de aproape 3 procente în ceea ce priveşte prezenţa la vot pe întreg judeţul, respectiv de peste un procent şi jumătate în privinţa prezenţei la urne în municipiul Cluj-Napoca.

De vină pentru aceste nereguli nu se face vinovat altcineva decît primăria, care are datoria de a ţine seama de mişcările demografice din administraţia teritorială pe care o conduce.  „Statistica nu poate oferi liste. Acestea trebuie actualizate, în permanenţă, de primării, prin serviciile de evidenţă a populaţiei. De-a lungul anilor, în calitate de votant, am sesizat şi eu o serie de inadvertenţe pe listele electorale – şi aici mă refer la multe persoane decedate care se regăsesc pe acestea”, subliniază Pop.

Adriana STUPAR

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut