Se cere redeschiderea imediată a restaurantelor la interior

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicită redeschiderea imediată a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară, şi scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie.


„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector şi riscul de faliment ce ameninţă mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri: 1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară. 2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenţa procentului de 3/1000 de pe lista activităţilor cu risc de răspândire a COVID-19 şi, astfel, permiterea funcţionării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanţii industriei şi respectate de toţi operatorii”, se precizează în
scrisoarea redactată de HORA și adresată prim-ministrului Florin Cîţu, ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui.

Organizația susține că redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă în unităţile care respectă reglementările sanitare. „Solicităm redeschiderea restaurantelor la interior luând în considerare următoarele: menţinerea în activitate a 40.000 de operatori şi a 400.000 de angajaţi. Estimările cu privire la închiderea business-urilor şi şomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu stricteţe a regulilor de către operatori în perioada de restricţii; lipsa clarităţii în ceea ce priveşte populaţia oraşelor (vezi Bucureşti)”, se mai spune în scrisoare. HORA cere și o întrevedere cu conducerea Guvernului, pentru a discuta aceste aspecte.
Organizaţia subliniază că înainte de criza COVID-19, în HoReCa activau 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro, care angajau aproximativ 190.000 de salariaţi, adică 10% dintotal
ul angajaţilor din sectorul privat. HORA afirmă că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajaţi şi aport consum) şi 0,74% impact financiar indirect (furnizori şi investiţii).
„Urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele şase luni de zile din anul 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori”,
se mai spune în scrisoare.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut