Cât de aproape suntem, de fapt, de Schengen

În contextul ultimelor discuții despre aderarea României la spațiul Schengen, politicienii clujeni au atras atenția că țara noastră este pregătită pentru atingerea acestui obiectiv. Rămâne doar ca decizia politică în acest sens să fie luată, au susținut ei.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studiii Europene din cadrul UBB Cluj, e puțin mai reținut când vine vorba de acest subiect, considerând că suntem „mult mai pregătiți decât am fost anterior”, în această privință.

În ceea ce privește motivele pentru care Olanda este unul dintre statele cele mai exigente cu România, Bulgaria și intrarea în spațiul Schengen, avem o serie de elemente care țin de contextul politic din Olanda. Dar dincolo de acestea, care sunt foarte contextuale, e vorba de maniera în care statul olandez și cultura politică din Olanda privește dezvoltarea, evoluția democratică a țărilor din est. Olanda a fost mereu un stat cu criterii foarte ridicate în ceea ce privește lupta împotriva corupției, migrația și controlul frontierelor, drepturile omului, statul de drept, și cred că se explică în termeni mai generali atitudinea Olandei prin această tradiție care există în țara respectivă. Politicienii români se întrec în ultimul timp în declarații privind creșterea șanselor României de a adera la spațiul Schengen, unele sunt mai realiste, altele sunt ceva mai fanteziste, însă ceea ce este important e faptul că va trebui să continuăm să ne facem lecțiile. Practic, românii nu au internalizat până la capăt necesitatea unui dublu obiectiv, acela de a consolida într-adevăr democrația și statul de drept în România – stim că există, totuși, în continuare, destule probleme în acest sens, de a securiza frontierele și de a limita migrația ilegală și infracționalitatea trensfrontalieră. Aici sunt progrese, însă ele nu sunt chiar atât de importante cum ne place nouă să credem și pe de altă parte, România nu a internalizat obiectivul de a-și vinde reputația într-o manieră suficient de solidă, nu am văzut eforturi imense la nicel guvernamental pentru a face un lobby real în Olanda. Sigur, europarlamentarii au făcut lobby, au existat întâlniri bilaterale la București și la Bruxelles, însă nu am văzut reprezentanți ai Guvernului României la toate nivelurile și reprezentanți ai structurilor tehnice din ministere în Olanda, nu am văzut un lobby pe lângă parlamentarii olandezi în favoarea României, cu explicații, demonstrații și cifre, cum probabil ar fi trebuit să se întâmple dacă am fi avut o strategie coezivă în această direcție.

Suntem mult mai pregătiți decât am fost anterior, nu știu dacă alte state au fost la fel de pregătite când au aderat la S,pațiul Schengen, și aici putem discuta de o posibilă dublă măsură care se aplică, exigențele fiind mai mari în ceea ce privește state cu reputația mai puțin bună așa cum sunt România și Bulgaria. Deci nu spun că nu suntem pregătiți, dar spun și că ar trebui să fim mult mai solizi în apărarea dosarului României și mult mai aplicați în implementarea unor directive, sfaturi care ni se dau și care ar fi utile în atingerea obiectivului”, a explicat Sergiu Mișcoiu.

Discuții oficiale recente

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, miercuri, la Bruxelles, o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu care a discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, stadiul îndeplinirii recomandărilor în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi al implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Guvernul României apreciază susţinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spaţiului Schengen şi contribuţia esenţială la avansarea calendarului privind aderarea României, care a cunoscut o nouă dinamică în ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirmă pregătirea ţării noastre cu privire la acquis-ul Schengen şi ne aduce mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv de ţară”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Executivului.Premierul a menţionat stadiul adoptării pachetului noilor legi ale justiţiei, subliniind că progresul din ultimele luni este o bună bază pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Recent, premierul Nicolae Ciucă a declarat că adoptarea de către Parlamentul de la Haga a unei rezoluţii care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen „nu îngrijorează deloc”.P

Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat săptămâna trecută, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut