PNRR, dezbătut de urgență în Parlament?

Discuțiile despre Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) revin în actualitate, după de europarlamentarul Corina Crețu a cerut dezbaterea în regim de urgență a acestuia, în Parlamentul României.

Ea menționează că nu au fost consultați de Guvern beneficiarii direcți, administrațiile locale și reprezentanții companiilor românești. Corina Crețu spune că fiecare țară a procedat în acest mod.

Liberalii și reprezentanții USR-PLUS Cluj în Parlamentul României nu consideră că este necesară o dezbatere de urgență, cel puțin nu deocamdată, în timp ce reprezentanții UDMR Cluj în Legislativ atrag atenția că este nevoie de o dezbatere, măcar la nivelul grupurilor parlamentare, fiind vorba de un proiect cu bătaie lungă.

„PNRR-ul este un instrument nou și asta mă face să cred că cel mai important aspect îl reprezintă comunicarea dintre Comisia Europeană și Guvernul României. Timpul de lucru este unul scurt, la fel și cel de implementare al proiectelor și reformelor. Am văzut ce s-a întâmplat cu dezbaterea bugetului de stat, din Parlament, care a fost orice altceva mai puțin o dezbatere constructivă”, a spus, pentru Făclia de Cluj, deputatul PNL Sorin Moldovan.

„PNRR este un document tehnic care se află deocamdată în fază de draft. Chiar astăzi (n.red vineri) a iesit domnul ministru Ghinea cu explicații privind procedura elaborării versiunii finale care presupune o serie de iterații în care se duc negocieri în pași succesivi între echipele de experți ale Ministerului Fondurilor europene și ale Comisiei Europene. Deci deocamdată nu văd ce s-ar putea dezbate în Parlament. În momentul în care se va ajunge la o formă finală, poate atunci s-ar putea pune o  astfel de problemă. Oricum forma finală va fi adoptată în Consiliul European adică orgamismul UE format din șefii tuturor statelor membre”, a declarat, la rândul său, senatorul USR-PLUS Cristian Bordei.

În opinia senatorului UDMR de Cluj, Laszlo Attila, este nevoie de asumare politică, în cazul unui astfel de proiect.

„Nu știu dacă este necesară o dezbatere chiar în Parlament, dar la nivelul grupurilor parlamentare cred că ar trebui să existe discuții, pentru că este un proiect al țării, un proiect mare, cu bătaie lungă, care necesită o aumare din partea factorilor politici”, a afirmat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

Anca M. Colibasanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut