Riscuri crescute pentru fete din cauza accesului limitat la educație

Închiderea școlilor din cauza pandemiei de COVID-19 a întrerupt educația pentru 1,6 miliarde de copii și a expus fetele unor riscuri crescute: exploatarea, căsătoriile timpurii și sarcinile adolescentine. Doar anul trecut, 7.977 de minore (17 ani inclusiv) au devenit  mame în România, 700 dintre ele aducând pe lume un copil înainte de a împlini 15 ani. Mai mult, 1.330 de fete minore aveau mai mult de un copil înainte de vârsta de 18 ani, 24 dintre ele, înainte chiar de a împlini chiar 15 ani – atenționează Salvați Copiii România.

Un studiu realizat de organizație în anul 2020 arată că 30% dintre mamele minore au mai mult de un copil, ceea ce le pune în situații de vulnerabilitate socială: neparticiparea școlară și abandonul școlar, serviciile medicale precare, expunerea la agresiune și exploatare.

„Participarea școlară redusă pentru fetele din comunități vulnerabile, unde nu au tablete și conexiune la internet, precum și accesul limitat la servicii medicale și sociale în perioada pandemiei de COVID-19 au consecințe dramatice asupra siguranței sociale a fetelor. Fenomenul mamelor minore, o problemă structurală a României, va fi agravat pe acest fond de criză socială, când tocmai cei mai vulnerabili trebuie protejați” – declară Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

Potrivit unei analize internaționale a Save the Children, la nivel global se estimează o creștere cu 500.000 a numărului de fete care riscă să fie forțate să se căsătorească și se preconizează că un milion în plus vor rămâne însărcinate în 2020, ca urmare a impactului economic al pandemiei de COVID-19, o creștere anuală de patru, respectiv trei procente. Creșterea se adaugă estimărilor anterioare cu privire la căsătoriile cu minori, care anticipau deja că 12 milioane de fete vor fi obligate să se căsătorească anul acesta.

„Chiar dacă aceasta este o estimare moderată, ea marchează o creștere semnificativă a ratei căsătoriilor infantile, urmată de o creștere așteptată a sarcinilor adolescentine și a abandonului școlar. Creșterea urmează să inverseze 25 de ani de progres în domeniu, ani în care s-a văzut scăderea ratei căsătoriilor cu minori. Până la 2,5 milioane de fete în plus se așteaptă să fie forțate să se căsătorească în următorii cinci ani. Împreună cu cele 58,4 milioane de căsătorii cu minori care au loc în medie la fiecare cinci ani, aceasta duce la o cifră sumbră de 61 milioane de căsătorii forțate până în 2025” – arată organizația.

În raportul privind „Situația fetelor la nivel global în 2020: COVID-19 și progresul în pericol”, Salvați Copiii a analizat impactul COVID-19 asupra egalității de gen, dezvăluind efectele sale devastatoare.

„Pandemia înseamnă că mai multe familii sunt împinse spre sărăcie, forțând astfel multe fete să lucreze pentru a-și întreține familiile, să rămână fără alimente, să devină principalii îngrijitori pentru membrii bolnavi ai familiei și să renunțe la școală, și au cu mult mai puține șanse decât băieții să scape de această situație. Un risc din ce în ce mai mare de violență și exploatare sexuală, combinat cu creșterea insecurității alimentare și a celei economice – în special în situații de urgență umanitară – înseamnă, de asemenea, că mulți părinți simt că au puține alternative decât să-și forțeze fetele să se căsătorească cu bărbați adeseori mult mai în vârstă. Aceste căsătorii încalcă drepturile fetelor și le lasă un risc crescut de depresie, de a fi victime ale violenței pe tot parcursul vieții, de dizabilități și chiar de moarte – inclusiv legate de nașteri, având în vedere că trupurile lor, pur și simplu, nu sunt pregătite să dea naștere”, declară Inger Ashing, CEO al Save the Children International.

Închiderea școlii din cauza COVID-19 a întrerupt educația pentru 1,6 miliarde de copii, iar experiența din timpul epidemiei de Ebola sugerează că multe fete nu se vor întoarce niciodată la școală, din cauza presiunii crescânde la locul de muncă, a riscului căsătoriei copiilor, a interdicțiilor asupra fetelor gravide care frecventează școala și vor pierde contactul cu educația. Riscurile sunt mari, mai ales pentru pentru fetele fără opțiuni de învățare la distanță – evidențiază raportul.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut