Space in the City. Experiența spațială internațională

Explorarea Cosmosului, călătorie a descoperirii de sine

Vineri, 5 februarie, și-a deschis oficial porțile Space in the City-organizator Asociația Showtime Productions, în parteneriat cu TETAROM SA-, una dintre cele mai fascinante expoziții de care am avut parte în ultimii ani, călătorie interactivă prin istoria explorării spațiului, călătorie cu o istorie ce se pierde în negura timpului.

Expoziția în sine m-a dus cu gândul la astronomul și astrofizicianul american Carl Sagan, care scria în ”Creierul lui Broca. Reflecții asupra științei romanțate”, următoarele: ”Vremea noastră este o vreme a schimbărilor uluitoare în organizarea socială și în nivelul de civilizație, îm preceptele morale și etice, în perspectivele filosofice și religioase și în autocunoașterea umană ca și în înțelegerea acestui vast Univers în care suntem scufundați ca un grăunte de nisip în oceanul cosmic”. Scrise în 1974, rândurile de mai sus sunt valabile și în zilele noastre. Iar Space in the City este dovada supremă.

Ce este la urma urmei, cucerirea Cosmosului? Ne-o spune…Carl Sagan: ”Ceva din noi recunoaște în Cosmos propriul cămin. Suntem făcuți din cenușa stelelor. Originea și evoluția noastră au fost legate de evenimentele cosmice îndepărtate. Explorarea Cosmosului este o călătorie a descoperirii de sine”. Subscriu celor scrise și postulate de Carl Sagan. Ajunge să parcurgi Space in the City, o vizită cu atenție acordată fiecărui exponat și sunt foarte multe, cu atenție acordată fiecărui poster în parte, explicații pertinente, lămuritoare.

Am să intru în datele esențiale ale expoziției Space in the City: Fereastra ISS (prezentare a Stației Spațiale Internaționale; construcție începută în noiembrie 1998, odată cu lansarea modului rusesc Zarya, operațiuni întârziate din cauza pierderii navei spațiale Columbia; ultima parte majoră a stației a fost livrată în mai, 2011); De la Pământ la Lună-Influențe SF; Jules Verne’ s Columbiad (este vorba despre romanul ”De la Pământ la Lună”, apărut în 1865; roman științifico-fantastic; nu intru în amănuntele cărții, v-o recomand!) ; Jurnalul de copilărie a lui Wernher von Braun, dar și Carul rachetă a lui von Braun (lider științific al echipei din Germania nazistă care a proiectat și realizat racheta V-2; a lucrat apoi la programul militar american ICBM, urmând lucrul la NASA, ca director al Centrului Marshall pentru Zboruri Spațiale; șef al proiectului rachetei Saturn V, care a permis Statelor Unite să lanseze în spațiu nave din seria programului spațial Apollo; Racheta Soyuz; Laika în spațiu (primul animal lansat în spațiu și prima ființă decedată în afara Pământului, 1957); costumul de astronaut BAKLAN pentru altitudine înaltă; Yuri Gagarin, primul om pe orbita Pământului 12 aprilie, 1961; costumul de astronaut Shapirov; costumul de astronaut pentru înaltă altitudine VKK-6; costumul de zbor a lui Alexei Leonov; Telescop Newtonian; costumul de astronaut creat de Edgar Burchard pentru Forțele aeriene germane; primul saâtelit american lansat pe orbită; costumul Apollo 7; Saturn V-Racheta de pe Lună, TGO; meniuri pentru misiunea spațială VOLARE, 2013 (acord bilateral între Agenția Spațială Italiană și NASA); prezentarea Agenției Spațiale Europene (a fost creată în anul 1980; scopul este asigurarea și dezvoltarea cooperării exclusiv pașnice între statele europene în domeniile cercetării și tehnologiei spațiale); Rosetta și Philae; Astro Philatelia; aterizare cu nava spațială; Star Wars: simulator gravitațional marțian; costum spațial, trainer multiaxial M. A. T.

Am amintit de programul spațial Apollo. O serie de exponate sunt dedicate primei misiuni, Apollo 11-Neil Alden Armstrong, Michael Collins, Edwin Eugene Aldvin Jr-, aselenizare reușită la 16 iulie 1969. Mă număr printre cei care au avut ocazia de a vedea live momentul aselenizării-”The Eagle has landed!/Vulturul a aterizat!”, dar și cel al revenirii pe Pământ al celor trei curajoși astronauți.

Desigur, aș putea să mă opresc asupra fiecărui exponat în parte. Nu o fac, prefer să vă fac calda invitație de a trece pragul expoziției Space în the City.

”Suntem aici pentru că ne aflăm într-un moment de schimbare”

Alexandru Mironov: ”Space în the City este o expoziție educativă. Are menirea să educe, să apropie copiii zilelor noastre de știință și tehnică, de a le trezi interesul, de a le capta atenția spre un domeniu în care poate vor lucra. Copiii de azi au numeroase șanse de afirmare și explorarea Cosmosului este una dintre aceste șanse minunate. La început este curiozitatea, de la zcuriozitate se ajunge la pasiune, interes tot mai mare pentru fenomenul în sine, pentru temerarii călătoriilor spațiale, pentru literatura SF și de strictă specialitate. Noi lansăm cu această ocazie programul un grup de știință în fiecare școală și în fiecare liceu. De fapt lansăm două proiecte, al doilea fiind Un colț verde în fiecare clasă. Este proiectul care responsabilizează elevii. Vor învăța mai bine, vor fi mai creativi, vor avea mai multă grijă de lumea din jur, de lumea plantelor în acest caz.

Se mai scrie SF în România?

Sigur, se scrie și încă SF de foarfte bună calitate. Vă dau un singur exemplu, Adrian Mihălțianu, cu două volume din seria ”Terra XXI”, o saga întinsă pe mai multe secole.

Cum rezistă publicația al cărei director onorific sunteți, ”Știință și Tehnică”?

Asta chiar este o problemă SF. Faptul că ”Științi și Tehnică” este în viață, mă uimește și pe mine, mă uimește și mă bucură deopotrivă. Am acuma colegi care sunt extrem de activi, cum sunt Adrian Bănuță, Claudiu Tănăselia, de aici din Cluj, care este și un scriitor de primă mână. În mod miraculos, lumea încă ne cumpără, reușim să o plătim…Eu, de fiecare dată când o miros ieșită din tipar, am senzația, deși sunt ateu, că trebuie să-mi fac cruce.

Va mai avea România, după Dumitru Prunariu, un cosmonaut în spațiu?

Da, puțin mai încolo, peste 20, 30 de ani, dar va avea. Reiau ideea de la începutul discuției noastre, grupul de știință în fiecare școală și în fiecare liceu, se va preda la clasă. Și vor fi destui copii interesați de călătoriile în spațiul cosmic.

Online-ul?

Eu sunt profesor de secol al 20-lea, care predă la elevi și studenți de secol al 21-lea, după tehnologia de secol 19! A apărut online-ul. Cei mici îl au în sânge, se nasc cu gena mașinii.

Scriitorul Alexandru Mironov?

Cred în literatura de știință, acesta este un termen inventat de mine. Este segmentul care trebuie să crească și cred în această creștere și vizibilitatte a fenomenului. Despre ce este vorba în esență? Culturile trebuie să se întâlnească, să facă loc unei noi culturi, cultura omului nou, a omului care va fi în spațiul cosmic mâine, poimâine…Ca să vă răspund, scriu, citesc, aștern pe hârtie idei, le caut înțelesurile, lucrez atent, dar lucrez.

În secolul al 21-lea, vom avea aselenizări?

Eu cred că ne aflăm într-un moment al evoluției civilizației, când până și pandemia asta decide și hotărește în ceea ce ne privește, felul de a acționa și gândi. Suntem aici pentru că ne aflăm într-un moment de schimbvare. Programul ARTEMIS spune că până în 2024 vom păși din nou pe Lună, spune NASA. Nu va fi 2024, poate 2025 sau 2026, dar după părerea mea, da, se va păși din nou pe Lună. Nu uitați încă un lucru. Elon Musk și-a propus să fie primul locuitor al Cimitirului marțian! Prin 2100, poate mai repede…SF curat, dar asta este, Elon Musk este cel mai bogat om din lume.

Demostene ȘOFRON

Space1 Alexandru Mironov Space2 Space3 Space4 Space5 Space6 Space7 Space8 Space9 Space10 Space11 Space12 Space13
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut