Urme de fum de țigară

Marți, aproape de ora 15:00, în față la Sora, un om căzut în stradă. Îl văd de pe trotuarul de vis-à-vis, chircit, cu capul pe bordură și cu picioarele pe carosabil. Oamenii trec nepăsători. Un taximetrist oprește și strigă ceva înspre omul acela, dar doi tineri aflați lângă el îi fac semn taximetristului că vorbește degeaba.

Trec strada și mă apropiu să-l ridic sau măcar să-l trag din stradă, să nu-l calce vreo mașină. Îi rog pe cei doi tineri aflați lângă el – un băiat și o fată de etnie romă, frumos îmbrăcați, de altfel – să mă ajute, dar se fac că nu mă aud. Cel căzut e și el tânăr, în jur de 20, poate 22 de ani. Pare că nici nu respiră.

Apare un alt tânăr, dar nu rom (nu știu de ce, dar mi se pare a fi un ONG-ist), care îi cunoaște pe cei doi și cred că și pe cel căzut în stradă. Îl întreabă pe băiat ce-i cu cel căzut, iar acesta îi răspunde repede: ”A fumat. Mult”.

Întreb și eu: ”Ce?”, și îmi spune un cuvânt pe care, din cauza zgomotului din stradă, nu-l înțeleg. Îl rog să repete și spune doar atât: „Etnobotanice”.

„ONG-istul” îl apucă pe cel căzut de picioare, tânărul cu care ne-am conversat, de umeri, și amândoi reușesc să îl pună cu totul pe trotuar. Anunț că sun la Ambulanță, dar fata mă oprește spunând că au sunat ei. Nici nu încheiem bine discuția și  ambulanța sosește.

Cât ai clipi, „ONG-istul” dispare. Cei doi, băiatul și fata, se trag deoparte, cât la mai puțină vedere. Echipajul de la Ambulanță ar vrea detalii, dar nu mai e cine să le spună. Tânărul căzut, de pe trotuar, nu reacționează în nici un fel la încercările ambulanțierilor de a-l trezi.

Îi văd pe cei doi, băiatul și fata, pitiți printre trecători, și le spun ambulanțierilor că ei le-ar putea da detalii. Când îi întreabă cum îl cheamă pe cel căzut, spun că nu știu, ei nu-l cunosc. Ce a pățit omul acela? Habar n-au!

Doi jandarmi răsar ca din pământ. Îl întreabă și ei pe tânărul care sunase la Ambulanță ce s-a întâmplat, iar răspunsul e același: nu știe. Ambulanțierii ridică omul căzut și îl pun în mașină. Un jandarm ridică, de pe locul unde fusese căzut acesta, un muc de țigară. La fel de subțire ca acela pe care tânărul care sunase la Ambulanță îl ține, încă, în mână.

Ambulanța pleacă, se risipesc și curioșii. Pare că nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun. Mai rămâne, în stradă, o urmă de fum de țigară, ca un abur…

Pe strada asta, astăzi. Mâine, însă, pe care stradă din Cluj va fi?

Grigore KITSKAVOI

Articole din aceeasi categorie