Banii Clujului din bugetul țării. Suma prevăzută pentru metrou

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul viitor au fost aprobate joi de Guvern și urmează să fie dezbătute în Parlament. Proiectele bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 asigură finanțare pentru o serie de proiecte importante din județul Cluj.

În proiectul de buget pentru anul viitor este prins Spitalul Regional de Urgență din Florești. Această investiție este considerată prioritară alături de celelalte două spitale regionale din țară-Iași și Craiova, pentru care sunt prevăzuți 2,8 miliarde euro. Totodată, se preconizează construirea a altor șapte spitale noi.

Tot în bugetul pentru 2024 sunt prevăzuți 5.500.000 lei pentru extinderea și etajarea clădirii Corp Anexa C4 de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Cluj-Napoca.

Obiectivul principal al acestei investiţii este demolarea etajului parțial, construirea unui etaj integral peste parterul existent și realizarea unor spaţii destinate departamentului administrativ și financiar, care în momentul de față își desfășoară activitatea în celelalte corpuri de clădire ale institutului. Circuitele propuse trebuie să asigure separarea zonelor destinate activităților medicale față de cele destinate activităților administrative. Clădirea rezultată va avea suprafaţa construită de 433,00 mp, suprafaţă desfăşurată de 979,00 mp şi regimul de înălțime parter si etaj.

În bugetul pentru anul viitor se mai prevede renovarea energetică a Spitalului Clinic CFR din Cluj-Napoca prin PNRR, valoarea totală a proiectului fiind de 18.637.268,36 lei cu TVA.

Tot în proiectul de buget pentru 2024 se mai prevede achiziția serviciilor de proiectare la faza DALI pentru consolidarea, restaurarea și reamenajarea clădirii Teatrului Național „Lucian Blaga” și a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

În luna octombrie, unitatea de management a proiectelor a urcat pe SEAP licitația pentru studiul DALI pentru restaurarea clădirii monument istoric din Piața „Avram Iancu”.

Anul trecut, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea acordului-cadru de împrumut – Proiectul privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală – dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, prin care Ministerul Culturii demarează un amplu program de investiții în sectorul cultural, costul total net al proiectului fiind estimat la 270 milioane de euro. Printre obiectivele ce vor beneficia de finanțare în vederea restaurării se numără și clădirea în care își desfășoară activitatea Teatrul Național și Opera Română din Cluj-Napoca.

Opera Română din Cluj-Napoca şi Teatrul Naţional au probleme destul de serioase cu clădirea în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent situaţia acestui edificiu e critică şi, pe măsură ce trece timpul, imobilul se degradează tot mai mult.

La capitolul infrastructură rutieră este inclusă în proiect centura metropolitană. Valoarea acestui obiectiv este de 7.996.708.000 lei iar pentru 2024 sunt prevăzuți 1.356.969.000. Această sumă constituie credit de angajament, nu credit bugetar.

Tot în proiectul de buget pentru 2024 este inclus drumul expres de legătură dintre autostrada A3 și centura de ocolire Vâlcele Apahida. Pentru acest proiect sunt prevăzuți 72.213.000 lei în condițiile în care valoarea totală a proiectului este de 791.238.000 lei.

Alocările pentru aceste două obiective au strârnit reacția deputatului USR de Cluj, Viorel Băltărețu. Președintele USR Cluj-Napoca avertizează că guvernul lasă Clujul fără bani pentru lucrările la centură și cu o finanțare infimă pentru drumul expres A3 Tureni.

“Am fost șocat să citesc alocările bugetare din 2024 pentru proiectele esențiale de infrastructură a Clujului. Metropolitana nu are niciun ban alocat pentru anul viitor, iar pentru drumul expres A3- Tureni s-au alocat mai puțin de 10% din fondurile necesare!”, a spus deputatul USR Cluj.

Deputatul, implicat în monitorizarea lucrărilor de infrastructură rutieră a județului, a vizitat în repetate rânduri șantierul drumului expres A3 Tureni, informând clujenii despre evoluția lucrărilor. La A3 Tureni, avem un antreprenor mobilizat exemplar pe șantier care vrea să termine până la final de 2024 acest drum. Și poate face asta. Și guvernul ce zice? Hai să îi dăm 72 milioane de lei din cei 787 milioane, cât are contractul pentru a fi finalizat. Și asta, după ani de întârzieri!, a adăugat Băltărețu.

“În ce privește centura metropolitană, pur și simplu nu sunt alocate niciun fel de fonduri. Nici măcar pentru primul tronson, adică extinderea la trei benzi a DN1, de la viitorul spital regional până la nodul N. Vă amintesc că acest tronson a fost scos la licitație și atribuit; avem un termen total de proiectare și execuție de 20 luni!

În numele clujenilor, le cer liderilor actuali ai Clujului, domnii Boc și Tișe, să intervină de urgență. Trebuie să-și convingă colegii de partid din guvern să scoată Clujul de pe această lista neagră. Clujenii așteaptă de 20 de ani aceste proiecte și s-au săturat de scuze. Ba nu au ofertanți autoritățile locale, ba n-au bani cele de la centru. Cine are grijă de clujeni?”

“Parlamentarii USR Cluj vor depune amendamente la proiectul de buget, în așa fel încât șantierul A3 Tureni să fie finalizat anul viitor, iar centura să primească banii necesari demarării șantierului”, a mai spus deputatul USR.

Din datele prezentate de Guvern mai reiese că pentru 2024 sunt prevăzuți 909.086.000 lei pentru continuarea lucrărilor la autostrada A3 Târgu-Mureș-Borș iar pentru electrificarea și modernizarea căii ferate Cluj-Napoca-Oradea vor fi alocați 770.542.000 lei.

În lista de investiții figurează Magistrala I de metrou Cluj”. Pentru acest obiectiv sunt prevăzuți 300.000.000 lei.

Se mai asigură finanțare de 3.000.000 lei pentru continuarea lucrărilor la noul corp de depozit cu acces liber la raft al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Alți 5.000.000 de lei sunt prevăzuți pentru construirea clădirii pentru laboratoare de cercetare în inteligență artificială la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar 5.500.000 de lei vor fi alocați pentru continuarea lucrărilor la noul sediu al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut