Realizările cercetătorilor de la USAMV Cluj-Napoca – premiate la Salonul Internaţional de Inventică – Pro Invent 2016

Cadre didactice ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară au fost distinse, în acest an, cu 25 de premii, pentru cele mai importante realizări din activitatea lor de cercetare, în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a Salonului Internaţional de Inventică – Pro Invent 2016, Cluj-Napoca. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi a Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, Filiala Cluj.

Potrivit reprezentanţilor universităţii clujene, rezultatele cercetărilor prezentate de USAMV Cluj-Napoca Sigla-USAMVs-au bucurat de un mare interes din partea publicului vizitator, fiind, de asemeni, unanim apreciate de organizatorii evenimentului.

În cadrul galei de premiere, juriul Salonului Internaţional de Inventică – Pro Invent 2016 a decernat 25 premii pentru cele mai importante dintre realizările din activitatea de cercetare a cadrelor didactice şi cercetătorilor din cadrul USAMV, astfel:  Diploma de Excelenţă şi Premiul special Pro Invent: Liviu Al. Mărghitaş şi colectivul, pentru „Gel pentru mamite – Apifitomast”; Diploma de Excelenţă şi Medalia de Aur cu Menţiune specială: Gheorghe Adrian Martău, Leopold Loredana, Dan C. Vodnar, pentru „Procedeu de obţinere a jeleului cu nanoparticule de aur”; Boglarka Domokos, Liana Salanţă, Maria Tofană, Carmen Pop, pentru „Obţinerea unei băuturi funcţionale din suc verde de grîu”; Nicoleta Borza, Liana Salanţă, Elena Mudura, Carmen Pop, pentru „Obţinerea unor băuturi din miere, măceşe (Rosa canina) şi ghimber (Zingiber officinale)”; Racolţa Emil, Hodrea Marta, pentru „Compoziţie de halva dietetică, compoziţie de halviţă dietetică, procedeu de obţinere a halvalei dietetice şi procedeu de obţinere a halviţei dietetice”; Vlad Mureşan, Racolţa Emil, Socaciu Carmen, Muste Sevastiţa, Mureşan Elena Andruţa, pentru „Compoziţie şi procedeu de obţinere pentru pastă vegetală din seminţe oleaginoase integrale”; Dan Cristian Vodnar, pentru „Procedeu de obţinere a peliculei bioactive cu activitate antimicrobiană”; Vodnar Dan Cristian, Pop Oana Lelia, Carmen Socaciu, pentru „Procedeu de obţinere a etichetelor antimicrobiene şi utilizări”; Olar Mihai, Olar Marius Viorel, Olar Viorica, Sima Nicuşor Flavius, Zaharia Adrian, Cighi Vasile Simion, Răducu Camelia Maria, Bărbieru Victor Adrian, Merce Cristian Călin, Duda Bogdan Matei, Marchiş Zamfir Ioan, Dărăban Stelian Vasile, pentru „Soiul de Festuca arundinacea Schreber (Păiuş înalt) Marvla”; Fărcaş Anca, Socaci Sonia, Tofană Maria, pentru „Premix funcţional cu borhot de malţ destinat obţinerii produselor de panificaţie. Procedeu de obţinere şi utilizări”; Oroian Ioan Gheorghe, Odagiu Antonia Cristina Maria, Racz Csaba Pal, Paulette Laura Eugenia, Covrig Ilie, Tăut Ioan, Bordea Daniela, pentru „Tehnologie de îmbogăţire cu seleniu organic a usturoiului”; Emanuel Vamanu, Alexandru Petre, pentru „ROMLABHOUSE – Sistem automatizat pentru cultivarea ciupercii Lentinula edodes la nivel de laborator”; Dorel Hoza, Radu Barascu, Marian Velcea, pentru  „Procedeu de producere Pomi modulari – prin altoire dublă/multiplă”; Marian Velcea, Florin Stănică, Adrian Peticilă, pentru „Metoda de monitorizare a creşterii pomilor fructiferi prin analiza de imagine”; Diploma de Excelenţă: Roxana Ioana Suciu, Simona Maria Man, Adriana Păucean, pentru „Brioşe aglutenice cu adaos de făină de gutui”; Racolţa Emil, Vlad Mureşan, pentru „Compoziţie de halva din seminţe de dovleac, compoziţie de tahîn şi procedeu de obţinere a tahînului din seminţe de dovleac”; Alexandra Suciu, Sevastiţa Muste, Andruţa Mureşan, Crina Mureşan, Anamaria Pop, pentru „Lichior din fructe de goji cu lapte de migdale”; Fodor Cosmina, Sevastiţa Muste, Andruţa Mureşan, Vlad Mureşan, pentru „Dulceaţă din fructe de cactus, fortifiată cu calciu din coji de ouă”; Crina Marta, Sonia Socaci, Anca Fărcaş, Maria Tofană, pentru „Dezvoltarea unui aliment inovativ prin valorificarea unor sub-produse din industria berii – macarons”; Muste Sevastiţa, Vlaic Romina Alina, Rotar Ancuţa, Mureşan Andruţa, Mureşan Vlad, Podilă Jean, pentru „Produs funcţional tip pastă de muştar cu adaos de plante medicinale: ghimbir/ busuioc/anason”; Emil Racolţa, Lucian Iuonaş, pentru „Jeleuri energizante”; Olar Mihai, Rotar Ioan, Vidican Roxana Mirela, Morar Gavrilă, Duda Matei Marcel, Vîtban Dan Ioan, Olar Marius Viorel, Mireşan Vioara, Muntean Sorin, Moldovan Cristina, pentru „Soiul de Festuca arundinacea Schreber (Păiuş înalt) Vlarom”; Vodnar Dan Cristian, Pop Oana Lelia, Carmen Socaciu, pentru „Compoziţia şi procedeul de obţinere a jeleului probiotic”; David Mnerie, Dorin Ţibulcă, Dan Claudiu Sălăgean, Andrei Borşa, pentru „Utilizarea şoricului de porc ca membrană naturală pentru salamuri afumate şi pasteurizate”; Fărcaş Anca, Socaci Sonia, Tofană Maria, pentru „Premix funcţional cu borhot de malţ destinat obţinerii produselor de panificaţie. Procedeu de obţinere şi utilizări”; Dumitru Gliga, Sevastiţa Muste, Andruţa Mureşan, Crina Mureşan, pentru „Vin tonic de păducel”.

Tot în cadrul Galei de premiere, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” a acordat întregului colectiv al USAMV Cluj-Napoca, paticipant la Salonul Internaţional de Inventică – Pro Invent 2016, Diploma de Excelenţă şi Cupa, pentru inovare în domeniul agricol şi al medicinei veterinare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie