Irakul şi Kuweitul doresc să rezolve problema traseului frontierelor

Irakul şi Kuweitul doresc să ajungă la un acord asupra traseului definitiv al frontierelor lor, în special maritime, au indicat duminică miniştrii lor de externe, cu ocazia unei vizite la Bagdad a şefului diplomaţiei kuweitiene, transmite AFP.

Frontierele terestre şi maritime dintre cele două ţări au fost stabilite de ONU în 1993, la trei ani după ce Irakul a invadat Kuweitul. În trecut, responsabili irakieni au declarat ca sunt gata să recunoască graniţa terestră a Kuweitului, dar cea maritimă rămâne un subiect de dispută: pentru Bagdad, traseul trebuie să îi garanteze accesul nestingherit la apele Golfului, vitale pentru economia sa şi exporturile de petrol.

Dosarul este în impas, iar garda de coastă kuweitiană confiscă regulat vase de pescuit irakiene şi reţine pescari irakieni pentru pătrundere ilegală în apele teritoriale kuweitiene.

Şeful diplomaţiei irakiene, Fuad Hussein, a afirmat, după o întâlnire cu omologul său kuweitian, şeicul Salem Al-Sabah, că „accentul a fost pus pe soluţionarea problemelor frontaliere”.

Discuţiile vor continua „în diferite comitete tehnice”, a subliniat el într-un briefing de presă la Bagdad, adăugând că un „înalt comitet” în subordinea ministerului său va superviza aceste discuţii.

În discursul său, ministrul kuweitian a subliniat „consensul total” pentru „rezolvarea problemelor în suspensie între cele două ţări, în primul rând demarcarea frontierelor maritime”.

Bagdadul va găzdui pe 14 august o nouă reuniune a unui comitet juridic angajat în acest dosar.

Ministrul kuweitian s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul Mohammed Shia’ al-Sudani şi cu preşedintele parlamentului, Mohamed al-Halbousi.

Discuţiile cu acesta din urma s-au concentrat în special pe „continuarea unei delimitări a frontierelor maritime de la marcajul 162”, potrivit agenţiei oficiale de presă kuweitiane, Kuna, cu referire la suprafaţa maritimă pe care cele două ţări o mai au de împărţit într-un sector al Mării Golfului.

Actualul guvern condus de al-Sudani, numit de partidele pro-iraniene, urmăreşte o apropiere de monarhiile din Golf. Bagdadul doreşte să îşi consolideze cooperarea economică regională, lupta împotriva drogurilor şi a primit în ultimele luni vizite ale unor înalţi responsabili din aceste ţări.

În 2021, la mai bine de 30 de ani după invadarea Kuweitului, Bagdadul a terminat de plătit toate despăgubirile de război care i-au fost impuse, achitând în total peste 52 de miliarde de dolari.

În august 1990, armata lui Saddam Hussein s-a dezlănţuit asupra emiratului şi a anexat acest mic teritoriu bogat în petrol, înainte de a fi alungată şapte luni mai târziu de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut