Maestrul de joc popular Florin Ciobanu a plecat să danseze cu îngerii

Cel mai apreciat și iubit coregraf de folclor clujean a trecut în lumea celor drepți. Maestrul de dans popular Florin Ciobanu, născut în data de 27 martie 1944 s-a stins din viață sâmbătă, 6 ianuarie 2024, după o carieră profesională dedicată dansurilor populare românești. 

Florin Ciobanu a lucrat ca profesor la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde a ocupat și funcția de director în perioada 1990-1991 și perioada 1995-1998.  Profesorul Florin Ciobanu a fost coregraf la Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, Ansamblul Folcloric „Românașul” și Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” abordând un repertoriu coregrafic cu suite de jocuri din mai multe zone etnofolclorice din România. „Cele mai frumoase suite de jocuri din repertoriul Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan”  au fost montate de domnia sa între anii 1994 si 2006: Suită de jocuri din Chinteni, Suită de jocuri din Oaș, Suită de jocuri din Bihor, Călușul oltenesc, Suită de jocuri din Moldova, Suită de jocuri de pe cîmpie, Suită de jocuri din Bistrita, Crihalma și Tîrnăveana”, spune  Tiberiu Groza, directorul artistic al Ansamblului „Dor Transilvan”, pe pagina sa de socializare. 

Coregraful Florin Ciobanu a  mai activat ca profesor la Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” unde a instruit cu tact pedagogic generații de instructori coregrafi care apoi au coordonat ansamblurile folclorice din județul Cluj. De asemenea, a fost consultant artistic la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În aceste momente triste provocate de dispariția talentatului coregraf clujean, artiștii formați sub îndrumarea domniei sale își exprimă regretul și își manifestă recunoștința  față de contribuția sa la promovarea patrimoniului cultural tradițional.

Astfel, reprezentanții Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” transmit pe pagina de socializare: „Scriem aceste rânduri  cu multă tristețe dar cu enormă recunoștință, pentru cel care, în perioada 1967-1978, a îmbogățit repertoriul Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul” cu minunate jocuri precum Suită de jocuri din Bihor, Suită de jocuri de pe Valea Someșului, Jocul fecioresc din Chimitelnic, Crihalma fetelor, a fost apreciat și poziționat în rândul celor mai reprezentativi profesori coregrafi ai Clujului, a reușit să obțină alături de „Mărțișorul” premii importante la nivel național și internațional, amintim Strugurele de Aur (Dijon 1972). Condoleanțe familiei îndurerate!”.

Reprezentanții Ansamblului Folcloric „Rapsodia Someșană” Cluj-Napoca anunță și ei că profesorul Florin Ciobanu, „unul din marii coregrafi ai județului Cluj”,”cunoscut de toți cei din breasla folclorului românesc”, „a trecut la cele veșnice”. Ansamblul Folcloric „Rapsodia Someșană” Cluj-Napoca transmite sincere condoleanțe familiei. „Dumnezeu să-l odihnească în pace! Rămas bun Maestre!”, scriu reprezentanții aceluiași ansamblu pe pagina de socializare. 

De asemenea, profesorii de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”din Cluj-Napoca apreciază dedicarea coregrafului Florin Ciobanu în activitatea sa ca profesor și contribuția domniei sale la conservarea patrimoniului cultural tradițional: „Și-a dedicat întreaga viață folclorului, pregătind zeci de generații ca profesor al școlii. Profesorul Florin Ciobanu a avut o contribuție valoroasă la conservarea folclorului românesc”. Cadrele didactice de la liceul în care a predat profesorul Florin Ciobanu îi poartă respect și-i aduc un ultim omagiu: „A fost iubit și respectat de toți cei pe care i-a pregătit. Drum lin spre cer, maestre!”

Totodată, reprezentanții Școlii Populare de Artă ”Tudor Jarda” Cluj-Napoca „deplâng trecerea la cele veșnice a profesorului coregraf Florin Ciobanu, formator a numeroase generații de instructori coregrafi în cadrul școlii, personalitate dedicată în totalitate folclorului coregrafic, îmbogățind de-a lungul carierei repertoriul mai multor ansambluri de referință ale Clujului” și transmit „Sincere condoleanțe familie îndurerate!”.

Sursă foto: pagina Facebook Viorica Ciobanu

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut