Numai cu alcooltest!

Am consacrat un editorial special pentru a atrage atenţia cât de grijulii sunt parlamentarii în a schimba legile care există. Cârpesc totul în aşa fel încât nouă şi lor să le fie bine. Tot mai bine.

Şi Legile circulaţiei au suferit modificări de nu mai ştie miliţianul dacă-i poliţist sau pompier angajat şpion subaltern grănicerilor, iar ministrul/a o femeie sau un bărbat. Dar – vorba aia – faţă de infinit nici că mai contează! Atâta doar că noua propunere trebuie-musai modificată, completată, adăugită prin îmbunătăţire. Că de aia a inventat Conu Iancu punctele esenţiale, nu?

Ce spune noua propunere legislativă?

Că trebuie să bem la volan. Da, da! Treaba asta trebuie să se petreacă astăzi, pentru ca mâine să putem conduce din nou. Se abrogă, deci, acea prevedere care… prevede suspendarea carnetului, interdicţie pe 90 de zile sau bulău, dacă… De n-ar fi apărut negru pe alb, n-aţi fi ghicit. Aşa că nu vă pun la test şi vă spun din prima: ca să conduceţi a doua zi după o băută zdravănă, trebuie să vă puneţi alcooltest. În maşină. Scula asta… dişteaptă, şi electronică pe deasupra, nu vă mai permite să porniţi maşina, dacă nunta s-a prelungit, botezul s-a terminat la crâşma Stanii sau „una mică” a devenit „prea mare” pentru limitatorul de alcool care este, nu-i aşa!, la motor, hâc!, ambreiaj, uau! Frână, zbârrr!.

Noi nu avem voie la iniţiativă legislativă. Dar îi cerem respectuos voie lu’ nea Tudorel şi tanti Carmen să ne asculte păsul democratic de a contribui la viitoarea schimbare de macaz în cestiune. Iar legea care incriminează să înceapă cu un motto pe măsura ¾, vals, katalog nr: „De la beat cârciumă viu/ Merg pe gard, de drum mă ţiu/ Dau cu câinii-n bolovaniiiii/ Să mă apăr de duşmaniiiii…” La referendum. Aşadar: la articolul final ar trebui adăugat un paragraf care să prevadă că alcooltestul instalat în maşină permite pornirea motorului numai şi numai dacă şoferul are îmbibaţia peste limita admisă. Că întrebăm și noi, aşa, imparţiali cum suntem: cum să bei la naşu’ doar o cinzeacă, când abia te-a aşteptat să daţi cep butoiului cel nou? Cum să intri la bufet (şi, mai ales de ce?) şi să ceri 0,50 – tu, om întreg şi cu concursul de beţiv, hâc!… şef luat cu 1,5 l alcool pur în sângele tău, nu al vecinului? Şi de ce să te laşi de băut tocmai acum, când ai făcut atâtea sacrificii să ajungi… primus inter pares peste şatra celor care ţucsuiesc mai vârtos în ţara asta? În concluzie: maşina să pornească numai cu alcoolizaţi sadea la volan! În acest fel ne putem bate joc şi de Tudorel cel Toader şi Carmen mai ceva decât Dan. Ei, după cum se poate vedea (printre aburii lu’CH2 legat bine de catena care este) ăştia doi nu sunt chitiţi pe şpir. Aşa că, de acu’ încolo (mă rog, de la aplica…(fi)rea, hâc, schimbării propuse) nu cuplul şi cupla nu vor mai putea merge cu maşina, decât cu şofer angajat şi, of course, my hourse, beat criţă de mangă şi 6 lei suta în aerul pur, dar expirat prin inhalare.

Că altfel nu scăpăm de ei!

RADU VIDA

Articole din aceeasi categorie