Interes şi dezinteres

Prin afirmaţiile făcute luni cu privire la preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, şeful statului Klaus Iohannis a dovedit, încă o dată, că este dispus să apeleze la orice mijloace pentru a-şi atinge obiectivul de a avea un guvern „al meu’’, în perioada în care ţara noastră îşi va exercita acest mandat atât de important. El chiar pare a fi dispus să decredibilizeze România şi să pună sub semnul întrebării capacitatea ei de a trece acest examen pe care-l îl va suţine în primele şase luni ale anului 2019.

Iohannis transmitea luni de la tribuna Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România că ţara noastră nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. „Trebuie să menţionez o mare îngrijorare pe care o am, pe care sper că o aveţi, cu toate că nu vă priveşte direct. Este vorba de anul 2019. Ştiţi bine că de la 1 ianuarie 2019 România va prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o poziţie extrem de importantă, o poziţie extrem de onorantă, o poziţie extrem de solicitantă, mai ales pentru Guvern. Părerea mea este că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Şi cred că din păcate şi acuma, în ultimul moment, necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democraţiei româneşti care este Guvernul Dragnea – Dăncilă. Nu există nicio perspectivă de bună guvernare. Nu există nicio perspectivă de bună implicare în afacerile europene. Aceste lucruri sunt foarte grave”, a spus fostul primar de municipiu, în prezent şeful statului, care peste aproximativ 40 de zile va prelua şefia Consiliului UE.

Nu-mi dau seama dacă Iohannis a fost conştient de cuvintele pe care le-a transmis pe tema acestui capitol atât de important din politica externă a României. Probabil, că experţii în psihologie se vor pronunţa, după ce vor avea la îndemână şi alte date, care să le permită să tragă o concluzie categorică în legătură cu reacţia şefului statului. Oricum, ca şef de stat, indiferent de disputele pe care le ai cu adversarii politici sau de obiectivele personale pe care le urmăreşti, nu te poţi juca cu astfel de afirmaţii care vizează credibilitatea ţării pe care o conduci atât la nivelul UE cât şi în alte zone. Ultimele evoluţii arată că Iohannis a trecut acea linie roşie care ar fi permisă unui şef de stat şi că este dispus până şi să terfelească imaginea României pentru a-şi atinge obiectivul. Or, nu poţi submina credibilitatea ţării pe care o conduci doar pentru a reuşi să impui un guvern după chipul şi asemănarea ta.

Oricum, prin aceste afirmaţii, Iohannis pare şi caraghios. Şi asta mai ales pentru că în urmă cu nici trei săptămâni Klaus Iohannis susţinea de la tribuna Parlamentului European, în cadrul dezbaterii despre viitorul UE, că are încredere că „România, în calitatea sa de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE, va reuşi împreună cu celelalalte state membre să pregătească noua etapă în care va intra Uniunea Europeană şi că aceasta va fi una fructuoasă’’.

Păi cum atunci Iohannis avea încredere în mandatul României iar acum nu mai are? Simplu. Pentru că vorbeşte doar din perspectiva intereselor politice personale şi nu ale ţării. Dovadă şi „reuşitele’’ pe care le-a avut pe plan extern după ce s-a instalat la Cotroceni.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie

One Response to Interes şi dezinteres

  1. Cumhurbașkan Imprudenciu

    Tereza,pentru tine imi fac freza